Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Predstavljena jedna od najvećih županijskih investicija

Za dogradnju škole i Regionalni centar kompetentnosti 62 mil. kuna

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Medicinska škola Bjelovar imat će u novom prostoru 8 kabineta, 2 laboratorija, 2 specijalizirane učionice, opće učionice, kabinete za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije

Jedna od najvećih županijskih investicija detaljno je prezentirana javnosti ovih dana, a riječ je o dva odobrena europska projekta koji podrazumijevaju nadogradnju i opremanje škole te uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u koji će se uložiti više od 62 milijuna kuna za što su u potpunosti osigurana sredstva. Nakon što je za projekt Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole osigurano 33,5 milijuna kuna za dogradnju škole i opremu po jednom projektu, za drugi dio Centra kompetentnosti osigurano je 29 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava namijenjenih za uspostavu rada Regionalnog centra kompetentnosti, razvoj novih zanimanja i programa, usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika i mentora te promociju strukovnih zanimanja.

VAŽAN DAN Na svečanom obilježavanju Dana grada Bjelovara sudjelovao i predsjednik RH

S obzirom na to da se radi o ustroju praktički nove ustanove, prva aktivnost u drugom dijelu projekta bit će uspostava rada centra i partnerske suradnje budući da projekt obuhvaća 13 partnera. Kreće se i u razvoj novih zanimanja koja do sada ne postoje u Hrvatskoj poput njegovateljica za palijativnu skrb, medicinskih sestara za palijativnu skrb te dentalnog specijalista koji će na zanimanje dentalnog tehničara ujedno pružiti mogućnost za nastavak obrazovanja. Uz to, razvijat će se i programi za djecu s teškoćama, osobe s invaliditetom kao i programe obrazovanja odraslih, jer naglasak je stavljen na cjeloživotno obrazovanje. Kako bi učenici i odrasli polaznici centra imali dostupna najnovija znanja i metode u struci, na najnovijoj opremi odgojno-obrazovni djelatnici i mentori kroz projekt će se usavršavati u strukovnim digitalnim kompetencijama. Ujedno, prilika je to i za četiristotinjak učenika Medicinske škole da uspostave kontakt s poslodavcima, da se dodatno educiraju, usavršavaju svoje znanje u struci, da budu kompetentni na tržištu rada. Pažnja će se posvetiti i promociji strukovnog obrazovanja kroz natjecanja u struci za srednjoškolska zanimanja, međunarodna natjecanja, održavat će se radionice s roditeljima djece koja tek trebaju upisati srednju školu i niz drugih.

POTICANJE UMJETNOSTI Uređeni Hrvatski dom postat će gradski hram kulture

– Projekt je zamišljen u dvije faze. Prva se odnosi na dogradnju Medicinske škole Bjelovar. U sljedećim tjednima očekujemo raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova. Drugi dio podrazumijeva kompletno opremanje. Što se tiče ovog segmenta, rekao bih da je ovo najveći projekt u ovom dijelu Hrvatske, vrijedan više od 30 milijuna kuna smješten na više od 2000 četvornih metara. Veseli me da imamo zaista puno partnera iz nekoliko županija. Županija očekuje da ćemo uspostavom ovog centra dobiti novu kvalitetu u zdravstvu, kao i nove mogućnosti. Također, dobar dio projekta vezan je i za cjeloživotno obrazovanje. Prvi put u Hrvatskoj naglasak će biti stavljen na palijativnu skrb – rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Medicinska škola Bjelovar će se dograditi za 2000 četvornih metara novog prostora u koji će biti smješteno 8 kabineta, od kojih dio čini simulacijski centar, 2 laboratorija, 2 specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije. Ne treba zanemariti ni činjenicu kako projekt omogućava i sufinanciranje plaća nastavničkog osoblja. Naime, ovim projektom Medicinska škola Bjelovar upotpunjuje svoj status sada centrom kompetentnosti. Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar jedan je u nizu projekata koje Bjelovarsko-bilogorska županija sa svojim ustanovama provodi na području grada Bjelovara, a čija vrijednost iznosi više od 380 milijuna kuna.