Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
PROJEKT BJELOVARA PROŠAO PRVE FAZE

Za gospodarenje otpadom 73,4 mil. kuna

Foto: Grad Bjelovar
Zasad će se njime koristiti Grad Bjelovar i osam susjednih općina

Grad Bjelovar planira uložiti velika sredstva u gospodarenje otpadom i u tu svrhu prijavljen je projekt sortirnice u vrijednosti 45 milijuna kuna. Projekt je uspješno prošao prve dvije faze, nakon čega slijedi završna faza ispitivanja cjelokupnih troškova.

ZAJEDNIČKA AKCIJA Policija darivala i savjetovala vozače

Širi se odlagalište

– S obzirom na ekipu koju smo okupili, očekujem da će i posljednji segment biti uspješno odrađen. Imali smo dosta problema, čak smo i nadležnim tijelima uputili žalbe koje su prihvaćene. Dakle, sortirnica je ušla u završnu fazu i siguran sam da će konačna odluka biti donesena za dva-tri mjeseca, što je zadovoljavajuće – ističe gradonačelnik Dario Hrebak i dodaje: – Kompostanu smo prijavili potkraj prošle godine. Reciklažno dvorište, kompostana i sortirnica činit će izvrstan sustav gospodarenja otpadom. Ne smijemo zaboraviti ni na odlagalište otpada Doline koji funkcionira na visokoj razini. Malo ljudi zna da odlagalište širimo i ulažemo četiri i pol milijuna kuna koje smo povukli iz EU fondova. Vjerujem da će Grad Bjelovar u sljedećih četiri-pet godina imati najviši standard zbrinjavanja i gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

GRAD BELIŠĆE POMAŽE Za stradale u potresu 50.000 kuna

Kada se izgrade kompostana i sortirnica, imat ćemo kapacitete za cijelu županiju, ali i puno više. Okupili smo sve općine u okolici Bjelovara, plus grad Daruvar koji je sam izrazio želju da nam se pridruži, jer je vodstvo očito na vrijeme shvatilo da za izvjesno vrijeme neće imati gdje s otpadom. Gospodarenje i zbrinjavanje otpada znači da se 60 posto otpada vraća recikliranjem, zbrinjavanjem i drugim sekundarnim tvorevinama. Doline neće biti zatrpane smećem, naprotiv, bolje ćemo baratati zbrinjavanjem i gospodarenjem. Ovo je samo dio šireg plana Grada Bjelovara kada je riječ o odlaganju otpada pa se očekuje i  projekt kompostane vrijedan 14 milijuna kuna.

Polovica iznosa će, prema najavama, otpadati na potpore EU, dok bi ostala sredstva trebao uložiti Komunalac. 

Nabavili spremnike

Nabava dvaju komunalnih vozila i nadogradnja za odvojeno prikupljanje otpada Komunalca u vrijednosti 2,2 milijuna kuna te proširenje odlagališta Doline u vrijednosti 4,6 milijuna kuna pridonijet će još boljem gospodarenju otpadom. Treba dodati i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada velikih i malih volumena u iznosu od milijun kuna, od čega je 150 tisuća kuna sufinancirao Grad Bjelovar, a ostalo je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

PRVI U HRVATSKOJ Potpore za obrazovanje Roma

Ako se svemu doda vrijednost novog reciklažnog dvorišta od 6,6 milijuna kuna, govori se o 73,4 milijuna kuna ulaganja u sustav gospodarenja otpadom u Dolinama koji će, zasad, koristiti Grad Bjelovar i osam susjednih općina