Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
PRVI U HRVATSKOJ

Potpore za obrazovanje Roma

Foto: Grad Belišće
Potpore za školovanje mogu dobiti srednjoškolci, ali i odrasli

Prvi put u Belišću, ali i u Hrvatskoj, potpisani su ugovori o korištenju potpore za obrazovanje pripadnika romske nacionalne manjine.

NAJVEĆI PRORAČUN DOSAD Belišće: "Važno je graditi, no naglasak nam je na pomoći svim generacijama''

Za to je zaslužno Vijeće romske nacionalne manjine grada Belišća, koje je u suradnji s Gradom i uz podršku Gradskog vijeća odlučilo dio svojih sredstava preusmjeriti za ovu namjenu, a sve pod sloganom "Potičimo obrazovanje za buduće znanje".

Ugovori su potpisani sa šest srednjoškolaca. Gradsko vijeće grada Belišća osiguralo je inače 180.000 kuna za aktivnosti i rad Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća za 2021.

– Ovo je veliki korak za malu sredinu kao što je grad Belišće. Srednjoškolci s prosjekom ocjena do 3.0 dobivat će 500 kuna mjesečno, prosjek od 4.0 osigurava 600 kuna mjesečno, a oni najbolji će dobiti potporu od 800 kuna mjesečno – naveo je Mario Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Belišća.

MINISTRICA OBIŠLA ŽUPANIJU ‘Želimo imati uvid u nastradala poljoprivredna gospodarstva’

Potpore mogu dobiti i odrasli koji se odluče na školovanje kroz certificirane programe pučkih učilišta.

– Potičemo ovako romsku populaciju na obrazovanje, kako bi bili  konkurentni na tržištu rada i ne bi bili socijalni problem – zaključio je on.