Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
NAJVEĆI PRORAČUN DOSAD

Belišće: "Važno je graditi, no naglasak nam je na pomoći svim generacijama''

Foto: Grad Belišće
Proteklu godinu na poseban način obilježila je i socijalna komponenta, vrtić je u Belišću besplatan, a povećane su naknade za novorođenče

Planirani proračun za 2020. godinu iznosio je 158,685.730 kuna, rebalansom je smanjen za 65,331.198 kuna, pa u konačnici iznosi 93.354.532 kune, što je i najveći proračun u povijesti grada Belišća.

MINISTRICA OBIŠLA ŽUPANIJU ‘Želimo imati uvid u nastradala poljoprivredna gospodarstva’

Deveti rebalans gradskog proračuna i odluka o njegovom izvršenju u 2020. bili su, naime, glavna tema 43. sjednice Gradskog vijeća Belišća.

– Iza nas je vrlo zahtjevna, neobična i teška godina. Ipak, na kraju takve godine imamo razloga za zadovoljstvo kada je u pitanju izvršenje i realizacija planova u Gradu Belišću. Već sada znamo da će ovo biti najveće izvršenje proračuna Grada Belišća otkako je ono samostalna jedinica lokalne samouprave – kazao je gradonačelnik Dinko Burić.

Novac iz EU

Naglasio je "iznimnu korist od članstva u Europskoj uniji".

– Stalno govorimo da je to velika šansa za sve općine, gradove, županije, za cijelu Hrvatsku. Mi to u Belišću nastojimo maksimalno koristiti – ako kažem da znamo da je izvršenje proračuna više od 80 milijuna kuna, a naši vlastiti prihodi već su sada više od 30 milijuna kuna, to znači da su u Grad Belišće iz drugih izvora došla još dva i pol gradska proračuna. Najveći dio toga je prihodovan bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije – objasnio je gradonačelnik.

Trenutno se u Belišću provodi 15 projekata sufinanciranih iz EU fondova, dio njih se prenio i u 2021., a novi projekti su već spremni za prijavljivanje na natječaje.

SJAJNE RUKOMETAŠICE “Brončane” cure županija nagradila s 10.000 kn

– Važno je graditi, no 2020. na poseban je način obilježila socijalna komponenta u Gradu Belišću, jer smo unatoč otežanim okolnostima naglasak davali na potporu i pomoć svim generacijama, od najmlađih do najstarijih – kazao je Burić.

Navodeći socijalno-demografske mjere, naglasio je povećane naknade za novorođenče, besplatni vrtić, pomoćna nastavna sredstva za školarce, zatim "stipendije" preko projekta Zalogaj za sve srednjoškolce i stipendije u tri kategorije za sve studente... Tu su i uskrsnica za umirovljenike s niskim mirovinama i božićnica za nezaposlene.

Zajedništvom do rezultata

– Sve što je u Belišću postignuto rezultat je rada svih djelatnika Gradske uprave, potpore gradskih vijećnika, rada gradskih institucija i onih koji zajedno pretvaraju ideju u djelo na korist svih građana.

ŽURNE MJERE Važni projekti za Orahovicu vrijedni preko 100 milijuna kuna

Ostanimo uvijek svjesni toga da samo zajedništvom možemo proći i kroz ovu krizu – poručio je Burić, zahvalivši i svim državnim institucijama i ministarstvima s kojima je, kao i s Osječko-baranjskom županijom, suradnja bila korektna.