Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
MINISTRICA OBIŠLA ŽUPANIJU

‘Želimo imati uvid u nastradala poljoprivredna gospodarstva’

Foto: Zagrebačka županija
Zagrebačka županija po mnogo čemu je kotač razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj, istaknuo je župan

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je prošli tjedan potresom pogođenih područja, među njima općine Pokupsko i Kravarsko, gdje je obišla poljoprivredna gospodarstva Damira i Josipa Šandora te razrušenu crkvu Uzvišenja Svetoga Križa.

MJESTO IM PLAĆA ŽUPANIJA Projekt vrijedan 28 milijuna kuna: U inkubatorima 32 poduzetnika

Šteta na oko 2000 objekata

U izjavi za medije nakon obilaska župan Stjepan Kožić iznio je podatke o štetama koje je nedavni potres prouzročio na području Zagrebačke županije.

– Prijavljena je šteta na oko 2000 objekata, najvećim dijelom privatnima. No štete ima i na javnim objektima, na školama i zdravstvenim ustanovama. Žutu naljepnicu dobila je Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Bistra i djecu moramo iseliti u druge prostore, najvećim dijelom u prostore SB Naftalan, ali i u prostore izvan Zagrebačke županije – rekao je župan, još jednom zahvalivši Vladi RH na brzoj reakciji i dodijeljenih 10 milijuna kuna pomoći za hitno otklanjanje posljedica potresa.

ŽURNE MJERE Važni projekti za Orahovicu vrijedni preko 100 milijuna kuna

– Želimo imati što bolji uvid u nastradala poljoprivredna gospodarstva, ali i razgovarati o problemima koji koče njihov razvoj – izjavila je pak ministrica Vučković koja je nakon obilaska nastradalih područja obišla i Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici. Rekla je da je ovaj centar udružio hrvatske proizvođače i dodala da će se ovakvi centri graditi i u drugim dijelovima Hrvatske. Za razgovora s ministricom župan je podsjetio da je Zagrebačka županija prva županija u RH po broju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. – Po mnogočemu smo i kotač razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj – rekao je župan.

Hladnjače su pune jabuka

S poslovanjem Distributivnog centra i njegovim značajem za proizvođače voća i povrća ministricu je upoznao njegov direktor Hrvoje Bunjevac, koji je naglasio kako su ovakvi centri nužni za opstanak i razvoj domaće proizvodnje.

– Ovaj centar je i ohrabrio naše dobavljače ne samo da nastave s poljoprivrednom proizvodnjom, već da je i povećaju. Želimo postati vodeći distributivni centar za voće i povrće u RH, posebno u dijelu jagodastog voća – rekao je Bunjevac.

IZGRADNJA NOVE PODRUČNE ŠKOLE "Gradnjom škola zadržavamo stanovnike na selima"

Kapacitet centra je 3000 tona i sve ULO hladnjače su popunjene. – Iako je lani bio mraz, naše su hladnjače pune jabuka – rekao je Bunjevac, posebno istaknuvši da je lani Centar plasirao na tržište i 100 tona jagodastog voća, dio toga i u Poljsku.

– Možete imati najkvalitetniji proizvod, ali ako nakon berbe nemate infrastrukturu koja će ga pratiti za njega nema budućnosti. I tu dolazimo mi! Poljoprivrednicima možemo pružiti najkvalitetniju uslugu skladištenja, pakiranja i distribucije njihovih proizvoda – rekao je Bunjevac.

U obilasku centra bili su, osim župana i ministrice, i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak te obnašatelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar.