Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
IZGRADNJA NOVE PODRUČNE ŠKOLE

"Gradnjom škola zadržavamo stanovnike na selima"

Foto: Virovitičko-podravska županija
Radovi su vrijedni 2,336.763 kuna, a financiraju ih Županija i Općina Pitomača

U Kladarama, naselju u općini Pitomača, započela je gradnja nove područne škole koja se nalazi pri OŠ Petra Preradovića Pitomača. Radove su, među ostalima, obišli saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan Igor Andrović, kao i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

POSTIGNUT DOGOVOR Mještani poplavljenih Kokorića pitali župana kako mogu pomoći Petrinji

Gradnju financiraju Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača. Po sličnom je modelu na području općine Pitomača unatrag desetak godina izgrađeno sedam škola: šest područnih, Otrovanec, Grabrovnica, Starogradački Marof, Velika Črešnjevica, Sedlarica, Stari Gradac te nova Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači. Škola u Kladarama bit će osma nova škola u Općini, ali i 36. škola na području cijele Virovitičko-podravske županije unazad desetak godina.

Rok 15 mjeseci

– Umjesto više od 100 godina stare škole u Kladarama ćemo izgraditi novu. To je nekima malen projekt, ali on će stanovnicima ovog naselja značiti puno. Njime se omogućava ostanak ljudi na selu jer im se nude uvjeti za školovanje njihove djece, kao što imaju djeca u gradovima. Time nastavljamo svoju obrazovnu politiku gradnje ili obnavljanja škola i u manjim naseljima. Prije dvije godine izgradili smo školu u Bakiću, prošle godine obnovili smo je u Josipovu, ali i u Suhopolju, Gornjem Bazju, Pitomači… U budućnosti nam je na području općine Pitomača cilj izgradnja nove osnovne škole, čime bi sva djeca pohađala nastavu u jednoj smjeni – naglasio je župan Igor Andrović.

– Općina Pitomača je u Virovitičko-podravskoj županiji uvijek imala čvrstog partnera u brojnim projektima, i jučer i danas, a tako će biti i u budućnosti. I sve s ciljem dobrobiti i boljeg života stanovnika ovog kraja, a u novoj školi djeca će imati bolje uvjete nego neki školarci u Zagrebu – kazao je, pak, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

OBILJEŽENA OBLJETNICA “Ovi datumi važni su ne samo za Hrvatsku nego i cijeli ovaj prostor”

Područna škola u Kladarama je jedna od deset područnih škola koje pripadaju OŠ Petra Preradovića Pitomača. U Kladarama su trenutačno 22 učenika u dva razredna odjela, ali očekuje se kako će ih najesen biti 24. Maksimalni kapacitet učenika u ovoj školi bit će 28. Radove u vrijednosti 2,336.763 kuna izvodi tvrtka Prajo beton d.o.o., a tvrtka CIP d.o.o. ugovorena je za nadzor.

Škola je projektirana za dva kombinirana razredna odjela s prostorom više namjena te sporednim prostorijama. Rok izgradnje je 15 mjeseci, ali se osnivači nadaju kako će gradnja završiti i ranije.

Bolji uvjeti

Škola u Kladarama, neće biti i jedina "građevinska školska investicija" Virovitičko-podravske županije u ovoj godini.

JEDNA OD NAJVAŽNIJIH INVESTICIJA U zamahu pripreme za Gospodarski centar

– Tu je i gradnja područne škole u Vukosavljevici. Kroz mehanizam za oporavak projektirat ćemo nove osnovne škole u Pitomači i Orahovici. Očekujemo početak radova već ove godine. Time ćemo osigurati bolje uvjete školovanja i u Pitomači, a posebno u Orahovici, gdje danas u istu zgradu u školu idu i osnovnoškolci i srednjoškolci. U budućnosti bi svi išli na nastavu u jednoj smjeni. Kroz mehanizam za oporavak projektirat ćemo i novu sportsku dvoranu u Ćeralijama. Istodobno, energetski ćemo obnoviti dvije škole, u Okrugljači i Novom Gracu, te će učenici i u tim naseljima dobiti bolje uvjete obrazovanja – zaključio je župan Andrović.