Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
OBILJEŽENA OBLJETNICA

“Ovi datumi važni su ne samo za Hrvatsku nego i cijeli ovaj prostor”

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Očekivali smo da će puno toga biti bolje napravljeno, ali ovo je proces koji traje, istaknuo je D. Glasnović

Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovarsko-srijemskoj županiji obilježena je 29. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i 23. obljetnica uspješno obavljene mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

POSTIGNUT DOGOVOR Mještani poplavljenih Kokorića pitali župana kako mogu pomoći Petrinji

– Poklonili smo se onima koji su najzaslužniji za stvaranje neovisne i samostalne države Hrvatske. Veliku zaslugu u tim procesima, što nikada nećemo zaboraviti, imali su hrabri hrvatski branitelji koji su spremno stali u obranu domovine. Radi se o dva značajna datuma ne samo za Hrvatsku nego i cijeli ovaj prostor. Odluka da se okupirani prostor hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vrati mirnim putem bila je mudra i ispravna jer su na taj način spašeni brojni životi – rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Dodao je kako danas imamo samostalnu i neovisnu Hrvatsku, ali i, da bi se do kraja provela mirna reintegracija, odgovorni za ratne zločine trebaju odgovarati pred zakonom, a trebaju se i pronaći nestale osobe.

U drugom planu

Predsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Glasnović kazao je kako je mirna reintegracija provedena uspješno te da je i u svijetu ona poznata kao uspješna i kvalitetno organizirana i da bi kao takva trebala biti primjer svima na područjima gdje dolazi do sukoba.

– Posljedica svega toga je da u Vukovaru, koji je bio epicentar sukoba, danas ima incidenata, ali ih je znatno manje nego bilo gdje u Hrvatskoj. Grad živi mirno. U romantičnom zanosu očekivali smo da će puno toga biti bolje napravljeno, ali to je proces koji traje. Mislim da moramo biti sretni i zadovoljni time koliko je napravljeno – rekao je Glasnović dodajući kako žalosti što dio mladih odlazi i napušta Hrvatsku.

JEDNA OD NAJVAŽNIJIH INVESTICIJA U zamahu pripreme za Gospodarski centar

Po prvi put obljetnica mirne reintegracije organizirana je u suradnji sa Zajednicom povratnika Osječko-baranjske županije čiji je predsjednik Branko Pek tom prilikom predstavio knjigu pod nazivom „Mirna reintegracija – pobjeda razumom“. Predstavljajući knjigu, Pek je rekao kako se mirna reintegracija redovito stavlja u drugi plan, iza Bljeska i Oluje, ali i da ne vidi razlog tome. Jer taj dan zapravo je i važniji s obzirom na to da je Podunavlje vraćeno u ustavno-pravni poredak Hrvatske bez ijedne žrtve.

Treba biti udžbenik

– Mirna reintegracija je zaista bila pobjeda razumom jer bilo je poznato kako se spremala vojna operacija, koja je prvo nosila ime Grom, a zatim Vukovarska golubica, kojoj je cilj bio osloboditi okupirana područja Podunavlja. Nekoliko dana prije početka akcije vrh države je donio odluku da se ide mirnim putem – rekao je Pek. 

Osposobljavanje nezaposlenih Isplati se – dugotrajno nezaposleni se obuče, zaposle i ostanu u županiji

Prema njegovim riječima postojale su procjene kako bi samo na hrvatskoj strani bilo između 1500 i 2000 žrtava, ali i da bi se vrlo vjerojatno u sukob uključila i Srbija te da bi Osijek i druga naselja teško stradali u sukobu, kao i veliki broj civila.

– Po meni, kao glavnom uredniku i autoru dijela tekstova, ova knjiga trebala bi biti udžbenik za učenike osnovnih i srednjih škola kada je riječ o Podunavlju. U njemu su tekstovi Sandra Cvikić i Nade Arbanas, ali i direktnih sudionika mirne reintegracije poput Jean Paula Kleina, Vesne Škare Ožbolt, Ivice Vrkića i Joška Morića – istaknuo je Pek.