Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dodijeljene županijske potpore

Za jedinstvenu inovaciju – solarni stup za bicikle 40.000 kuna

solarni stup
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Ove ćemo godine u proračunu imati 20-ak milijuna kuna više nego lani pa vjerujem da ćemo moći znatno više pomagati gospodarstvu – kaže župan

– Novac ću uložiti u nabavu stroja za izrezivanje koji će znatno unaprijediti proizvodnju kao i za druge potrebe u proizvodnom procesu. Posla ima i drago mi je zbog ove potpore jer je to i priznanje da naša inovacija nešto vrijedi – rekao je Kristian Kuzmić iz tvrtke Recro Topusko koja je od županije dobila 40.000 bespovratnih kuna za razvoj svoje inovacije – solarnog stupa za bicikliste Recro bike service. Recro bike service do sada je postavljen u nekoliko županija, a uskoro će prvi put biti i u Bosni i Hercegovini.

Županijska komora Sisak “Ništa se nije promijenilo...” Sisačka županija ima najveću stopu nezaposlenosti u RH

Planirani poticaji

Ugovor o potpori s gospodinom Kuzmićem potpisao je župan Ivo Žinić, uz predstavnike još 50-ak tvrtki i obrta koji su se javili na tri javna poziva Sisačko-moslavačke županije.

Uz pojedinačnu potporu od 40.000 kuna za komercijalizaciju inovacije koju su ostvarile dvije tvrtke, dodijeljene su 23 potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima u ukupnom iznosu od 214.958 kuna dok je 16 obrta i trgovačkih društava koji se bave proizvodnom djelatnošću dobilo kapitalnu pomoć za nove investicije u proizvodnji. Njima je ukupno odobreno 199.059 kuna.

Maksimalni pojedinačni poticaj za tradicijske i umjetničke obrte iznosio je deset tisuća kuna, a kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji 14.000 kuna koje se mogu koristiti za sufinanciranje nabave opreme za rad ili uređenje poslovnog prostora.

– Kao županija pokušavamo svojim sredstvima pomoći koliko god je to moguće. Svjestan sam da ova sredstva nisu dovoljna, mogla bi biti veća da je gospodarstvo u boljem stanju, no ono se polako budi. Ove ćemo godine u proračunu imati 20-ak milijuna kuna više nego lani, pa vjerujem da ćemo u budućnosti moći znatno više pomagati gospodarstvu i obrtnicima.

U ovom izazovnom i teškom vremenu za gospodarstvo i obrtništvo želimo sačuvati obrte, osobito tradicijske i umjetničke – rekao je župan Ivo Žinić istaknuvši da je ove godine u proračunu Sisačko-moslavačke županije planirano 10,9 milijuna kuna direktnih i indirektnih poticajnih mjera za gospodarstvo.

Povoljni krediti

– Županija kontinuirano sufinancira i kamate na poduzetničke kredite za što ove godine izdvajamo oko tri i pol milijuna kuna.

Po tim povoljnim uvjetima poduzetnici s područja Sisačko-moslavačke županije za određeno investicijsko ulaganje u poslovni objekt ili opremu mogu ostvariti kredit uz kamatnu stopu od samo jedan posto, što je najniža kamata na tržištu – dodao je župan Ivo Žinić.

Dom zdravlja u Sisku Predstavljen novi Zakon o državnoj imovini Lokalna samouprava dobit će mnoge 
državne nekretnine