Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Tradicija duga više od 500 godina neće se prekidati

Za križen će se hodati i za ovaj Veliki četvrtak

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U procesiji može sudjelovati desetoro ljudi uz strogo pridržavanje zaštitnih mjera HZJZ-a, a sve koji nisu dio procesije poziva se da ostanu u kućama te tako svojom molitvom budu dodatna snaga i podrška svim križonošama

Noćna procesija "Za križen" ipak će se održati i ovog Velikog četvrtka na središnjem dijelu otoka Hvara. Velikim trudom članova Bratovštine Jelsa na čelu s predsjednikom, te svim župama i križonošama koji sudjeluju u procesiji, Civilni stožer Republike Hrvatske usvojio zahtjev da u procesiji može sudjelovati desetoro ljudi. Naravno, uz strogo pridržavanje samozaštitnog ponašanja po preporuci HZJZ-a. Stoga se još jednom mole svi oni koji nisu službeni sudionici procesije ove godine ostanu u svojim kućama te tako svojom molitvom budu dodatna snaga i podrška svim našim križonošama, prenijeli su iz gradske uprave Staroga Grada

Procesija počinje u 22 sata istovremeno iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske te se u 7 sati ujutro vrati na svoje polazište, a tijekom osam sati prođe 23 km Procesija na središnjem dijelu otoka Hvara održat će se 18. travnja Stotine vjernika već više od 500 godina hodaju "Za križen"

- Ovim putem se zahvaljujemo svima onima koji su nam velikodušno pružili svoju pomoć kako bi se u ovim teškim trenucima Procesija održala i nastavila tradicija koja traje već duže od 500 godina, poručili su iz uprave Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta, Bratovština Jelsa.

Procesija svake godine započinje točno u 22 sata istovremeno iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske te se u 7 sati ujutro vrati na svoje polazište, a tijekom osam sati prođe 23 kilometra. Križonoše se za procesiju zapisuju nekoliko godina unaprijed, a nositi križ na Hvaru je velika čast. Od 2009. "Za križen" je na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara svjetske baštine.