Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija od 2006. provodi projekt “Najbolja poduzetnička ideja”

Za najbolje poduzetničke ideje osigurano 59.000 kuna

Foto: OBŽ
U dosadašnjih petnaest natječaja pristigle su 772 prijave, a ukupni nagradni fond iznosio je 1,393.000 kuna

U cilju poticanja startup poduzetnika, pa i osoba koje imaju ideju o proizvodu ili usluzi kojom tek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, Osječko-baranjska županija od 2006. provodi projekt “Najbolja poduzetnička ideja”. Tako je i ove godine, a posebnu ulogu u njegovoj realizaciji imaju sponzori, tvrtke i ustanove koje uz Županiju osiguravaju novčane nagrade autorima najboljih ideja.

Zahvala sponzorima

Zamjenik župana Josip Miletić stoga je proteklog tjedna potpisao ugovore o sponzorstvu projekta “Najbolja poduzetnička ideja” s 
predstavnicima tvrtki Cesting d.o.o., Nexe d.d., Osijek-Koteks d.d., Vuka d.d. i Slatinska banka d.d. te HGK Županijske komore 
Osijek. Vrijednost potpisnih ugovora je 39.000 kuna, a s 20.000 kuna koje izdvaja Županija ovogodišnji nagradni fond iznosi ukupno 59.000 kuna.

– Zahvaljujem sponzorima što i ove godine u partnerstvu sa Županijom podržavaju projekt kojim dajemo poticaj mladima i svima koji žele kreirati inovativnost u gospodarstvu. Projekt je lijepa priča kojom se nastoji poticati mlade da ovdje promoviraju svoje ideje, a uvjeren sam da će mnoge ideje biti i realizirane na tržištu. U dosadašnjih petnaest natječaja pristiglo je 772 prijava, a ukupni fond nagrada je iznosio 1,393.000 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 319.000 kuna – naveo je Miletić.

Dodao je da je gospodarstvo Osječko-baranjske županije u uzlaznom trendu te da očekuje nastavak takvog procesa, daljnje 
ostvarivanje dobiti poduzeća i smanjivanje broja nezaposlenih, a da se zajednički pronađu optimalna rješenja za globalne izazove koji su nastali zbog rata u Ukrajini i energetske krize. Istaknuo je kako Osječko-baranjska županija i kroz ovaj projekt stvara 
stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva na svom području.

Natječaj je objavljen u petak, a bit će otvoren 45 dana. Prva nagrada iznosi 15.000, druga 10.000, treća 7000 kuna, a tu je i devet nagrada po 3000 kuna.

Rast gospodarstva

Predsjednik HGK Županijske komora Osijek Zoran Kovačević u ime sponzora čestitao je Županiji na još jednom natječaju za najbolju poduzetničku ideju koja se, rekao je, događa u uvjetima kada osječko-baranjsko gospodarstvo bilježi značajan rast.

– Nakon višegodišnjeg “mučenja”, u zadnje dvije godine naše gospodarstvo je naraslo za više od 10 milijardi kuna ukupnog prihoda, uz rast od 20 posto. Prošle godine smo po ostvarenoj dobiti bili druga županija u Hrvatskoj i taj kontinuitet se nastavio – kazao je Kovačević.

Tvrtka Cesting d.o.o. uključena je u “Najbolju poduzetničku ideju” od samog početka te već šesnaesti put sponzorira projekt, a direktor Dubravko Kučinac ističe da Cesting kao društveno odgovorna tvrtka smatra to svojom društvenom obavezom.

– Raduje podatak o pozitivnim kretanjima u osječko-baranjskom gospodarstvu, osobito rastu ukupnih prihoda od 10 milijuna kuna u dvije godine, i to treba naglasiti. Naši poduzetnici su žilavi, produktivni, proaktivni i svi skupa se krećemo u dobrom smjeru. Tvrtka Cesting će i dalje podržavati ovu akciju Osječko-baranjske županije u kojoj nije toliko bitan novčani iznos nego koliko tim mladim osobama ili poduzetnicima iz start-up poduzeća znači da im netko prepoznaje njihovu ideju – kazao je Kučinac.