Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Pripreme za veliki projekt

Za obranu županije od poplava 200 milijuna kuna

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Radovi će se obavljati na nasipima u općini Lekenik te u Petrinji i Sisku

– Zadovoljavajući je tempo otkupa zemljišta za 900 milijuna kuna vrijedan projekt zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe – karlovačko i sisačko područje – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sastanku u Karlovcu najavivši da barem pola tog posla treba obaviti do kraja godine kako bi se obrana od poplave uz Kupu mogla u cijelosti uspostaviti do 2023.godine.

OBILNE PADALINE Porastao vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu

– Najvažnije je da svi dionici daju sve od sebe i da se otkupi više od polovice zemljišta jer to je preduvjet da bi se moglo aplicirati na natječaje, a rok je 31. prosinca – rekao je Ćorić na sastanku koordinacije na kojem sudjeluje i Sisačko-moslavačka županija.

Na sastanku je bio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuvši da od predviđenih 670 milijuna kuna za projekt na rijeku Savu otpada 230 mil. kuna.

– Otkup zemljišta ovdje ide tako dobro da je 70 posto već riješeno. Općini Orle uz Savu dat će se oko 30 milijuna kuna, 200 milijuna dat će se za naselja uz Kupu – Lekenik, Brkiševinu, Šešinac, Stari Farkašić, Vratečko, Letovanić, Žažine i Male Gorice (Petrinja) te Novu i Staru Drenčinu i Pračno (Sisak), a gradit će se i uz Odransko polje da bi se uz glavnu prometnicu Sisak-Zagreb zaštitila naselja Sela, Stupno, Odra i Žabno – rekao je župan Žinić.

Zatvorena cesta do Ozlja Pontonac nije rješenje, vozači moraju obilaziti Gornje Pokupje do siječnja

Strateški je to projekt hrvatske Vlade za koji je Sabor donio Zakon o zaštiti sliva rijeke Kupe kako bi se omogućilo brzo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, stjecanje dokumentacije, dozvola i početak gradnje