Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Ministar Josip Aladrović i župan Nikola Dobroslavić potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

Za osnivanje Sigurne kuće 11,7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

Foto: Robert Mihaljević
U Hrvatskoj je 25 skloništa za žrtve nasija s 346 kreveta, a popunjeno je pola kapaciteta

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osnivanje skloništa za žrtve nasilja u obitelji tzv. Sigurne kuće, financiran s 11,7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

SPAJANJE JUGA S OSTATKOM ZEMLJE Nazire se oblik Pelješkog mosta, završetak gradnje za godinu i pol

Potpisivanju je nazočio premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da je nasilje u obitelji ozbiljan i loš fenomen hrvatskog društva.

Partnersko upravljanje

Iznio je podatak da imamo 25 skloništa za žrtve nasilja s 346 kreveta, a trenutačno je popunjeno pola tog kapaciteta, što znači da je problem očit i moramo učiniti sve da ga iskorijenimo. Podsjetio je da je u njegovu prvom mandatu ratificirana Konvencija Vijeća Europe o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji.

– Oko toga su postojali politički i ideološki prijepori, ali se pokazalo da smo bili potpuno u pravu. Ojačali smo i pooštrili zakonski okvir, ubrzali procedure i potpisali protokole sa svim relevantnim stranama, a povrh toga u dijalogu s predstavnicima civilnog društva izmijenili i Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku te Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji – naveo je Plenković.

Župan Dobroslavić rekao je kako će se odmah pristupiti realizaciji projekta Sigurne kuće te iskazao nadu da će biti što manje slučajeva obiteljskog nasilja.

U Virovitičko-podravskoj županiji je počelo s radom sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji "Sigurna kuća" – ruka pomoći za zlostavljane žene i mališane

– Nažalost, pretpostavljamo da će ih ipak biti pa ćemo pomoći žrtvama na najbolji mogući način. Ovo je sjajan projekt i hvala Caritasu Dubrovačke biskupije, županijskoj razvojnoj agenciji DUNEA te županijskom odjelu na svem uloženom trudu – izjavio je Dobroslavić.

Skloništem za žrtve nasilja u obitelji “Josipov dom“ partnerski će upravljati Dubrovačko-neretvanska županija i Caritas Dubrovačke biskupije.

Ministar Aladrović rekao je kako Ministarstvo ima zadatak zaštititi žrtve obiteljskog nasilja, što je shvaćeno vrlo ozbiljno.

– Dosad su potpisana dva ugovora o osnivanju skloništa, za Koprivničko-križevačku i Virovitičko-podravsku županiju, a danas potpisujemo i treći u Dubrovniku. Uz to, uspostavili smo nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela, koji radi cijeli tjedan, 24 sata dnevno, blagdanima i praznicima – rekao je Aladrović.

VIDEOKONFERENCIJA Župan sudjelovao u zasjedanju EU odbora regija

Svatko mora prijaviti

Naveo je kako projekt obuhvaća rekonstrukciju objekta, u kojem će korisnici imati osiguranu hranu i smještaj, psihološku pomoć te podršku u ostvarivanju prava na besplatnu pravnu i zdravstvenu pomoć.

– Korisnici će tako dobiti mogućnost planiranja daljnjih koraka, bez neposrednog straha za vlastiti život. Stručnjaci upozoravaju da je pandemija prouzročila porast nasilja u obitelji, pri čemu su 85 posto žrtava žene koje se često boje prijaviti nasilje. To je dodatno pogoršano općim društvenim stanjem straha, nesigurnosti i ograničenog kretanja. Dijelimo svi odgovornost i moramo se boriti protiv nazadne i štetne percepcije nasilja kao privatnoj obiteljskoj stvari pred kojom možemo skretati pogled ili pokrivati uši. Tko god sumnja na obiteljsko nasilje, dužan ga je prijaviti – poručio je ministar Aladrović.