Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Virovitičko-podravskoj županiji je počelo s radom sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji

"Sigurna kuća" – ruka pomoći za zlostavljane žene i mališane

Foto: Ilustracija/Pixabay
Županija je unajmila privatnu zgradu i u nju uložila oko 100.000 kuna kako bi je prilagodila traženim uvjetima za sklonište

U Virovitičko-podravskoj županiji je počelo s radom sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. U skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, na tajnoj lokaciji, moguće je ostvariti stručnu psihološku pomoć, podršku i smještaj za šest osoba (žena i djece). Smještaj se može ostvariti dogovorom putem SOS telefona, na broj 033/721-500, posredstvom nadležnog Centra za socijalnu skrb ili djelatnika policije.

POSJET RAVNATELJICE HRVATSKOG ZAVODA ZA HITNU MEDICINU O uvođenju telemedicinskih usluga u VPŽ-u

Centar za podršku

Virovitičko-podravska županija je, naime, unajmila privatnu zgradu i u nju uložila oko 100.000 kuna vlastitih sredstava kako bi je prilagodila traženim uvjetima za sklonište. Sredstva za rad "sigurne kuće" – privremenog rješenja, osigurana su tako da je Županija zaključila s jedinicama lokalne samouprave sa svog područja Sporazum o sufinanciranju rada Skloništa za smještaj osoba žrtava obiteljskog nasilja čiji je kapacitet šest osoba. Udio Županije u Sporazumu je 200.000 kuna, a općina i gradova ukupno 380.000 kuna.

Inače, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uz prisutnost predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, kao i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i virovitičko-podravski župan Igor Andrović potpisali su ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt "Centar za podršku, osnaživanje i savjetovanje", vrijedan 10,015.896 kuna. Riječ je o "sigurnoj kući", odnosno skloništu za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Novi PCR uređaj pušten u rad Testiranje na koronu i u Virovitici – skratit će se čekanje, a rezultati istog dana

Nije rijetka pojava

– Virovitičko-podravska županija osigurava smještaj za žene i djecu žrtve nasilja i žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Nažalost, ovaj oblik nasilja nije nepoznanica i rijetka pojava, već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške kroz medije i institucije – naglasio je župan Igor Andrović.

Kroz projekt će se rekonstruirati i opremiti sklonište, kao i zaposliti tri osobe koje će raditi sa žrtvama nasilja. Nabavit će se, nadalje, vozilo za potrebe skloništa, organizirat će se radionice i edukacije za stručnjake i korisnike te razvijati svijest u javnosti o prevenciji nasilja u obitelji. Rekonstrukcijom i opremanjem skloništa riješit će se problem nepostojanja adekvatnog prostora. Objekt koji će se rekonstruirati i opremiti kroz ovaj projekt imat će kapacitet za primitak 11 krajnjih korisnika, od čega su 2 prilagođena za osobe s invaliditetom.

U sklopu skloništa krajnjim korisnicima će biti pružene specijaliziranje usluge pravnog i psihološkog savjetovanja te podrške i osnaživanja. Virovitičko-podravska županija jedna je od šest županija koje nisu imale osigurano sklonište za žrtve nasilja u obitelji kada su 2019. pokrenute aktivnosti od Vlade RH i tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kako bi se problem zbrinjavanja žrtava obiteljskog nasilja riješio na području cijele RH.