Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisan sporazum za desetljeće razvoja

Za projekte Bjelovarsko-bilogorske županije dvije milijarde

Foto: BBŽ
Taj će se novac iskoristiti za ulaganja u Daruvarske toplice, ekoturizam, revitalizaciju prostora Bjelovarskog sajma te opremanje bjelovarske bolnice

Vlada RH i pet župana sjeverne i središnje Hrvatske u Varaždinu su potpisali Razvojni sporazum za sjever Hrvatske vrijedan oko 15 milijardi kuna.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nazvao ga je sporazumom za desetljeće razvoja, ne samo sjevera nego cijele Hrvatske. Istaknuo je kako njegovo potpisivanje pokazuje da Vlada i u krizi gleda unaprijed i lovi korak za razvijenim zemljama EU. Podsjetio je da prosječna razvijenost pet županija potpisnica iznosi između 41 i 50 posto u odnosu na europski prosjek.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak istaknula je kako se tim sporazumom daje zajednički okvir realizaciji projekata u pet županija što će dati zamah njihovu razvoju i povećanju kvalitete života. Dodala je kako je riječ o projektima iz područja prometa i mobilnosti, obrazovne i zdravstvene infrastrukture te, među ostalim, obnove kulturne baštine što će znatno promijeniti vizuru sjeverne Hrvatske.

Sporazum je u ime Bjelovarsko-bilogorske županije potpisao župan Marko Marušić. Podsjetio je da su projektima iz Bjelovarsko-bilogorske županije za sufinanciranje predviđene dvije milijarde kuna, i to za ulaganja u Daruvarske toplice, ekoturizam, revitalizaciju prostora Bjelovarskog sajma te, među ostalim, opremanje bjelovarske bolnice.

– Ovim sporazumom financirat će se naši strateški razvojni projekti u vrijednosti većoj od dva milijuna kuna. Osim toga, sporazum će snažno pridonijeti jačanju konkurentnosti gospodarstva, smanjenju siromaštva, razvoju infrastrukture, povećanju životnog standarda u sjevernim županijama – rekao je župan Marko Marušić.