Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska 20 pregleda
Primorsko-goranska županija

Za projekte socijalne skrbi 1,4 milijuna kuna

Zlatko Komadina
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Županija će zajedno s Gradom Rijekom i Zakladom Sveučilišta u Rijeci financirati nabavu kombija prilagođenog osobama s invaliditetom

Primorsko-goranska županija raspodijelit će oko 1,4 milijuna kuna za sufinanciranje projekata i programa socijalne skrbi i skrbi o mladima, to jest udrugama koje rade s osobama s invaliditetom, djecom i mladima s posebnim potrebama, žrtvama obiteljskog nasilja i beskućnicima, rečeno je jučer na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

Po riječima pročelnice za socijalnu politiku i mlade Dragice Marač, novac se odobrava onima koji ovise o skrbi društevne zajednice, a udruge ga uglavnom dobivaju kako bi zaposlile deficitarne kadrove i nudile usluge koje nedostaju krajnjim korisnicima u sustavu.

Osim toga, županija će zajedno s Gradom Rijekom i Zakladom Sveučilišta u Rijeci financirati nabavu kombija prilagođenog osobama s invaliditetom, a služit će se za prijevoz studenata na području županije. Pročelnica Marač najavila je da će se uskoro otvoriti treća kućna zajednica u riječkom Domu za starije osobe Kantridi te nove kapacitete u Domu "Mali Kartec" na otoku Krku.

Pročelnica  za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je da se, nakon provedenoga javnog poziva, turističkim zajednicama za unaprjeđenje turizma, tj. za sufinanciranje manifestacija i manjih kapitalnih projekata u turizmu raspoređuje 1,4 milijuna kuna.

Zamjenica župana Marina Medarić izvijestila je da je županija osigurala 315. 000 kuna za prometno povezivanje i pomoć lokalnim jedinicama u Gorskom kotaru, a za održavanje nerazvrstanih cesta 450.000 kuna.

Za 84 manifestacije i druge događaje od općeg značenja za županiju, na temelju natječaja, raspodijeljeno je 890.000 kuna. Medarić je rekla da su najviše, po 100.000 kuna, dobili Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera za "International Medical Travel Jurnal Summit" u Opatiji te Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva u Rijeci za proslavu 300. obljetnice pravoslavlja u Rijeci i na sjevernom Jadranu.