Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Na Hvaru potpisano 40 ugovora

Za razvoj otoka 19 milijuna kuna

Novac za otoke
Foto: Hrvatska zajednica županija
Najveći broj ugovora ove godine odnosi na izgradnju i obnovu dječjih vrtića i igrališta te sportskih dvorana istakla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, gostovala je na otoku Hvaru s predstavnicima općina, gradova i županija te tom prilikom potpisala 40 ugovora ukupne vrijednosti 19 milijuna kuna na temelju Programa razvoja otoka u 2018. godini, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

- Temeljem odobrenih sredstava Državnog proračuna Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira projekte prometne, komunalne, društvene infrastrukture, kao i socijalne skrbi, gospodarstva, kapitalne donacije neprofitnim organizacijama na otocima, subvencionira otočni javni cestovni prijevoz i opskrbu kućanstava pitkom vodom brodovima vodonoscima i autocisternama te provodi projekt ''Hrvatski otočni proizvod'' kojim se iznimno ponosimo - istaknula je prilikom potpisivanja ministrica Žalac te dodala kako je iznimno veseli činjenica da se najveći broj ugovora ove godine odnosi na izgradnju i obnovu dječjih vrtića i igrališta te sportskih dvorana.

Gabrijela Žalac Na natječaju OŠ Valentina Klarina 
u Preku 400.000 kuna za sanaciju

Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove godine nastavlja provoditi Program razvoja otoka pružajući podršku malim kapitalnim projektima kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima te umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske. Program obuhvaća sve naseljene otoke Republike Hrvatske koji se nalaze na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave.  

Ministrica je također rekla kako će se novim Zakonom o otocima, koji se trenutno nalazi u završnoj fazi pripreme, stvoriti temelji za dugo očekivane promjene za razvoj novih politika i projekata na dobrobit svih naših otočana.

- Neke od novih mjera koje će Zakon definirati su: novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti otoka, održivi razvoj po konceptu "pametnih otoka" te jačanje uloge regionalnih koordinatora i imenovanje koordinatora za otoke - istakla je ministrica Žalac.

Hrvatska zajednica županija Upoznajte članove žirija Veliki odaziv na foto natječaj 'Volim svoju županiju'