Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Dobre vijesti za Osječko-baranjsku županiju sa sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Za RDC za voće i povrće odobreno 75 milijuna kuna iz EU

Foto: OBŽ
Osim RDC-a, aglomeracije, Gospodarskog centra, župan Ivan Anušić je naglasio i osobitu važnost novih projekata poput gradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek i dovršetak Koridora 5c

Veliko značenje za Osječko-baranjsku županiju imala je 13. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održana u Okučanima 
proteklog tjedna. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tom je prilikom uručila županu Ivanu Anušiću Odluku o financiranju 
projekta gradnje Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće u ukupnom iznosu od 75,345.000 kuna.

Vrijedni projekti

Naime, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za gradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće, na koji je Osječko-baranjska županija prijavila projektni prijedlog za Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Ukupno prihvatljivi izdaci za projekt iznose 108,617.627 kuna te se u ovom slučaju moglo dodijeliti upravo 75,345.000 kuna, što predstavlja 69,37 posto prihvatljivih troškova i najviši je iznos bespovratnih sredstava koja se mogu dodijeliti ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava.

Inače, sjednicom Savjeta u Okučanima počeo je treći ciklus sjednica u sklopu razvojnog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem  koji je Vlada RH pokrenula kako bi osigurala sredstva iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Tako je od 2016. do lipnja ove godine u sklopu toga ugovoreno projekata vrijednih više od 20 milijardi kuna, a u tijeku je provedba ili priprema njih više od 33.000.

– Vrijednost ugovorenih projekata u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 7,65 milijardi kuna, što govori o intenzitetu rasta i razvoja proteklih godina u našoj županiji. Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, Gospodarski centar, projekti prometne infrastrukture, revitalizacija brownfield područja OLT Osijek, gradnja sustava navodnjavanja i aglomeracija te brojni drugi projekti doprinose gospodarskom i  demografskom oporavku Osječko-baranjske županije – rekao je župan Ivan Anušić i pohvalio dobru suradnju s Vladom RH, resornim ministarstvima i državnim tvrtkama.

Uz navedene projekte, naglasio je i osobitu važnost novih projekata poput gradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek i dovršetak Koridora Vc.

Jačanje konkurentnosti

Što se tiče Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće, dugo je to priželjkivani projekt  koji se konačno realizira. Što on donosi? Ukupni skladišni kapacitet hladnjače za čuvanje voća i povrća kapaciteta 3228 tona s pogonom za sortiranje, pakiranje i distribuciju sastoji se od 23 komore u kojima su stvoreni uvjeti za kvalitetno i dugotrajno čuvanje voća i povrća, namijenjene konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji.

Kapacitet rashladnih komora u konvencionalnoj proizvodnji iznosi 2220 tona, raspoređenih u 16 komora, dok se 7 komora kapaciteta 690 tona odnosi na ekološku proizvodnju, te dodatnih 6 komora za ekspeditivni transport kapaciteta 318 tona. Misija mu je, pak, pružiti najkvalitetnije uvjete skladištenja, sortiranja, pakiranja i distribucije voća i povrća provjerenog lokalnog podrijetla, čime se pridonosi sigurnosti hrane i provedbi strategije “od polja do stola”.

Usto, misija mu je i povezivanje proizvođača voća i povrća radi jačanja konkurentnosti proizvodnje na području Osječko-baranjske županije i ostalih regija Hrvatske.