Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
85. godišnjica neuropsihijatrijske bolnice "Dr. Ivan Barbot" Popovača

Za rođendan ustanove počinje energetska obnova vrijedna 8,3 milijuna kuna

1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Nedavno je počela energetska obnova objekata bolnice u Popovači. Riječ je o investiciji vrijednoj 8,3 milijuna kuna kakve nije bilo od 1985. godine

Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ Popovača obilježila je 85 godina postojanja. Bila je to prilika da se u kratkom filmu nazvanom „Bolnica bez ograde“ prisjeti na same početke ove ustanove.

KAPITALAN PROJEKT Popovača radi vrtić za 10 milijuna kuna

Ustanova je to nastala 1934. godine kao Odjeljenje Beogradske državne bolnice za duševne bolesti za svoje kronične bolesnike u Moslavini – Popovača na ruševinama starog grada Moslavine, a na nekadašnjem vlastelinskom imanju grofova Erdödya. Od 1974. godine u znak priznanja svom osnivaču i tvorcu, nosi naziv Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot u Popovači.

– Sve ovo što smo do sad radili ima svoju budućnost. Mi razvijamo psihijatrijsku, internističku i neurološku djelatnost, razvijamo i forenzičku psihijatriju kao važan dio naše bolnice. Radimo na tome da bolnica u skorije vrijeme dobije i moderan CT uređaj, s veseljem očekujemo i završetak našeg zavoda. Za našu budućnost su važni naši djelatnici i to uvijek treba naglasiti. Imamo puno mladih ljudi koji u spoju sa starijim i iskusnijim djelatnicima čine korpus na kojem baziramo našu budućnost. Imamo veliki broj liječnika na specijalizaciji, vrsnih stručnjaka i liječnika koji trenutačno rade u bolnici, zdravstvenih suradnika, radnih terapeuta, psihologa, fizioterapeuta, imamo i cijeli jedan niz socijalnih radnika, svih onih koji se brinu o psihijatrijskom pacijentu i o pacijentu uopće, a s druge strane imamo i dobru logistiku kroz sve one službe koje su potrebne da bi jedan ovakav sustav odradio ono za što i postoji – istaknula je ravnateljica bolnice prim. Marina Kovač.

tržnica Jedinstveno mjesto Popovača uskoro dobiva novu Tržnicu s većom ponudom domaćih proizvoda

Izaslanik hrvatske predsjednice i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik župana Roman Rosavec, naglasio je da je riječ o respektabilnoj zdravstvenoj ustanovi koja se svakim danom sve više razvija.

– Ova ustanova ima mogućnost pružiti zdravstvenu zaštitu kako za stanovnike Grada Popovače, Sisačko-moslavačke županije, a i šire. Velika je uloga ove ustanove za županiju. U današnje vrijeme i u uvjetima koji su otežani u zdravstvu, u ovoj se ustanovi puno toga događa i radi, uspješno se razvija. Valja napomenuti samo projekte energetske obnove jer od daleke 1985. godine nije bilo takve investicije, vrijedne 8,3 milijuna kuna, a tu je i ugradnja dizala te nabava nove zdravstvene opreme i uređaja. Čvrsto se nadam da će ova ustanova i dalje biti tako uspješna, trenutačno ima više od 600 zaposlenih, a pred nama su i brojni novi projekti – naglasio je Rosavec.