Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 1418 pregleda
Joško Kontić vraća se u politiku

Za Sinj ima nade, ali nema vremena za pripetavanje!

Joško Kontić, kandidat za gradonačelnika Sinja
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Joško Kontić je iz javnog političkog života nestao 2004., a u Sinju je otvorio Otvoreno pučko učilište nakon čega je pokrenuo sinjski Hit radio

Joško Kontić, nezavisnom kandidaturom za gradonačelnika Sinja, vraća se u aktivnu politiku. Sjećamo ga se kao saborskog zastupnika od 1998. do 2003. godine. Iz HSLS-a je izašao početkom 2004, nakon čega je nestao iz javnog političkog života.

Što ste radili proteklih 13 godina?

Otvorio sam Otvoreno pučko učilište u Sinju sa svojim kolegom koji ga sad vodi. Nakon toga, pokrenuo sam sinjski Hit radio, jedan od najslušanijih lokalnih radio postaja u Hrvatskoj i portal Ferata pa sam tako zapravo ostao u lokalnoj politici iako ne aktivno. Pisao sam o njoj, razmišljao i dobro sam upoznat sa svim što se događalo.

Zašto ste izašli iz politike i stranke u kojoj ste bili potpredsjednik?

Izgubio sam na izborima 2003. godine. Nisam prošao prag i odlučio sam se povući jer nisam dobio povjerenje svojih birača.

Zašto se vraćate baš sad?

Mislim da sam svojim radom u privatnom sektoru i svojim javnim djelovanjem vratio to povjerenje. Ušao sam u zrelije godine, imam više znanja i iskustva nego što sam imao kada sam s 32 godine ušao u Sabor. Mislim da je kod mene došlo do sazrijevanja, ali možda i buđenja pritajene strasti.

Po čemu pamtite svoj saborski mandat?

To je iza mene, davno je bilo, ali danas me veseli kada me u nekim drugim gradovima ljudi prepoznaju i ne mogu se sjetiti imena, ali kažu "Vi ste onaj zastupnik iz Sinja". To mi je najveći kompliment, jer nisam zaboravio odakle sam, vratio sam se kući i pokušavam građanima svog Sinja staviti sve svoje snage na raspolaganje.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Kakvo je stanje u Sinju?

Ne bih rekao da ništa ne valja. Vlast već 15 godina pokušava nešto napraviti. Ipak, rekao bih da se Sinj već godinama vrti u prosječnosti i nikako ne može napraviti iskorak. Mogao bih nabrajati podatke o nezaposlenosti, projektima koji stagniraju, ali mislim da unatoč brojnim poteškoćama za Sinj ima nade. U Sinju treba okupiti sve ono što vrijedi i postići i međustranački i svaki ostali konsenzus pa ćemo krenuti naprijed.

Što je s projektom Sinj u sridu nakon pada proračuna? Hoćete li dobiti 69 milijuna kuna ili je sve propalo?

Iako su neki tvrdili da je sve propalo, dobili smo mišljenje da proračun nema veze s realizacijom projekta. Grad Sinj da bi dobio sredstva mora osigurati sedam milijuna. Ako mislimo projekt realizirati do kolovoza sljedeće godine, moramo pronaći te novce. Neshvatljivo mi je što glavni nositelji projekta Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo još nisu sjeli i uredili međusobne odnose. Tek sada povjerenik dogovara te razgovore. Vlast koja dođe morat će puno napraviti na finalizaciji tog projekta.

Vječita tema u Sinju je izgradnja sportske dvorane koja nikako da se završi, a cijena joj je nekoliko puta narasla?

Sinj je počeo graditi dvoranu krivim modelom, vlastitim sredstvima. Cijena je rasla, došla je na 20 milijuna kuna i imamo problem jer nova vlast mora pronaći šest milijuna za njezin završetak. Novi gradonačelnik taj bi dio trebao ispregovarati sa županijom ili državom. Mi smo pokušali sami, malo smo se zapetljali i bilo bi fer da ovaj zadnji dio preuzme država kao i svugdje u Hrvatskoj. Spomenut ću i naš najvažniji projekt, integralni sustav vodoopskrbe i odvodnje aglomeracija Sinj. Riječ je o 210 milijuna kuna vrijednom projektu, potpisan je 2012., trebao je biti gotov dogodine, a još nemamo ni građevinske dozvole. Kasnimo, znatno. Grad mora osigurati 10% tog iznosa što s izdvajanjima za Sinj u sridu i dvoranu čini preko 30 milijuna kuna. To Sinj ne može samostalno. Proračun za prošlu godinu bio je 46 milijuna kuna, a 2008. bio je gotovo 80 milijuna kuna.

Što je razlog tolikom padu?

Gospodarsko okruženje, ali i posljedica loših zakona koje je donijela Kukuriku koalicija koji još nisu ispravljeni. Konkretno, zakon o regionalnom razvoju po kojemu Sinj koji je, na žalost, nerazvijeno područje, spada u razvijeno i gubi godišnje 10 do 15 milijuna kuna što je katastrofa.

Kako planirate pokrenuti sve te projekte, a novca nema?

Kada postignemo politički konsenzus i zajednički istupimo prema županiji i državi vjerujem da ćemo dobiti podršku jer je riječ o životnim, važnim projektima.

S kim ste spremni surađivati nakon izbora?

Što se mene tiče, stvorit će se koalicija od svih sinjskog vijećnika. Mislim da sam u stanju sve okupiti na projektima koji su nam svima važni. Ideologija nije važna. Situacija je dosta teška, Sinj nema vremena za pripetavanja.