Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
PRVA NOTIFICIRANA DRŽAVNA POTPORA ZA SEKTOR RIBARSTVA

Za štete na ribnjacima četiri milijuna kuna

Kao što su uzgajivači rekli, ove potpore ne samo da su bitne za očuvanja radnih mjesta već i razvoj ribnjačarstva – kaže župan Marko Marušić

Štete nastale od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima prouzrokovale su velike probleme ribnjacima na području Bjelovarsko-bilogorske županije pa je za to osmišljena prva državna potpora za sektor ribarstva, nastala zbog činjenice da uzgajivači, odnosno ribnjaci trpe znatne štete.

Naime, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je nedavno bila u posjeti zajedno sa županom Markom Marušićem, uručila je ugovore vrijedne preko 4 milijuna kuna za štete nastale od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima. Tako je gotovo 2,7 milijuna kuna dobilo Ribnjačarstvo Končanica, iznos oko milijun kuna dobili su Ribnjak 1961, Ribnjak Štefanje te Poljodar tim, dok je pola milijuna kuna potpora dobilo PP Orahovica-ribnjaci Narta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila vrijedne ugovore Šaranskim ribnjacima 4 milijuna kuna državne potpore zbog šteta

– Ovdje je riječ o prvoj notificiranoj državnoj potpori za sektor ribarstva, nastaloj zbog činjenice da naši uzgajivači, odnosno ribnjaci trpe znatne štete. Ribnjaci za koje dodjeljujemo potpore u pravilo se nalaze na području Natura 2000 te su preuzeli ulogu močvarnih staništa. Također, oni imaju posebnu važnost i u doprinošenju zelenoj arhitekturi i očuvanju bioraznolikosti okoliša – istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković i dodala kako su vrijedni poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije iz mjera ruralnog razvoja već povukli više od 800 milijuna kuna, a ugovoreno je preko milijardu kuna.

Župan Marko Marušić zahvalio se ministrici Vučković na dolasku rekavši kako je ministrica prvi put u zgradi županije.

– Iznos potpora je četiri milijuna kuna. Kao što su uzgajivači rekli, ove potpore ne samo da su bitne za očuvanja radnih mjesta već i razvoj ribnjačarstva. Veseli me ova dobra suradnja s Ministarstvom poljoprivrede – rekao je župan Marko Marušić.