Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Za studentske i učeničke stipendije 281 tisuću eura

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Stipendije za učenike mjesečno iznose 600 kuna, odnosno gotovo 80 eura, a za studente 1200 kuna, odnosno gotovo 160 eura. Isplaćuju se svih dvanaest mjeseci u godini

Zagrebačka županija u školskoj i akademskoj godini 2022./2023. imat će 75 novih stipendista – 45 učenika i 30 studenata, a stipendiranje nastavlja 138 mladih koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja. Stipendije za učenike mjesečno iznose 600 kuna, odnosno gotovo 80 eura, a za studente 1200 kuna, odnosno gotovo 160 eura. Isplaćuju se svih dvanaest mjeseci u godini, za što je osigurano 2,120.000 kuna, odnosno nešto više od 281 tisuće eura.

Dobro će doći

Tradicionalno potkraj godine županija je organizirala svečanu dodjelu za 75 novih učenika i studenata koje će tijekom ove godine prvi put stipendirati. Među dobitnicima stipendija su i sestre Bogović, studentica prve godine medicine Marina i učenica prvog razreda Srednje medicinske škole Sanja. Na prijam i po svoje zaslužene ugovore djevojke su došle s ocem Ivanom, koji nije krio zadovoljstvo zbog uspjeha svojih kćeri i činjenice da će stipendije uvelike potpomoći kućnom budžetu:

– Bit će mi lakše raditi, živjeti, spavati... Dobro će doći – rekao je Ivan Bogović. Studentica Marina

kaže da će novac trošiti za smještaj u domu i prehranu te za nabavu literature za fakultet.

Koliko stipendije znače županijskim stipendistima, otkrila je ovogodišnja dobitnica Gabrijela Buljan iz Velike Gorice, studentica 6. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

– Ova stipendija znači mi puno jer ovo je prvi put da sam dobila nagradu za svoj uloženi trud. Inače, moj trud služi kao osiguranje za uspjeh u budućnosti, ali nikada nisam dobila neko priznanje kao nagradu tako da mi ova stipendija puno znači – rekla je Gabrijela Buljan.

Za izvrsnost stipendiju je dobila i učenica Marija Strahonja:

– Ponosna sam na svoj rad i trud, to će mi biti motivacija za dalje – kazala je Marija otkrivši da namjerava prištedjeti novac za nešto prigodno što će joj trebati.

Učenica Lara Razum stipendiju dobiva tri godine, a novac najčešće troši na školski pribor.

Čestitavši novim stipendistima, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović istaknuo je kako je ulaganje u obrazovanje i mlade, ulaganje u budućnost.

– Kada govorimo o školstvu u Zagrebačkoj županiji, često govorimo o ulaganjima u kapitalne investicije, da smo po tome u samom vrhu u Republici Hrvatskoj, no naša najveća snaga ste vi, studenti i učenici – naglasio je Tomljenović dodavši kako stipendije osim učenicima i studentima uvelike pomažu i roditeljima u kućnim budžetima.

Kriteriji za dodjelu

Što se tiče novih stipendista, od ukupno 45 stipendija za učenike, 20 ih je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, od toga tri za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 25 stipendija, od čega 10 za deficitarna zanimanja kao što su pediker, kuhar, slastičar, elektroinstalater, CNC operater, dentalni asistent, elektromehaničar, strojobravar, bravar, limar, alatničar, tokar, tapetar, stolar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, plinoinstalater, mesar, kemijski čistač, fasader, staklar, krojač, vozač... Od ukupno 30 studentskih stipendija, 15 stipendija dodijeljeno je prema kriteriju izvrsnosti, od toga tri stipendije za zanimanja glazbenog smjera, a prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 15 stipendija. Omjer izvrsnosti i socijalnih stipendija je pola pola čime se nastojalo ići i na ruku učenicima i studentima koji možda nisu izvrsni, ali im treba dati šansu da uspiju u životu i da budu akademski građani.