Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osigurano u proračunu

Za zamjenu i odvoz azbestnih ploča 200.000 kuna

Foto: Grad Đakovo
U dvorište je dopušteno dopremiti 200 kilograma azbestnog pokrovnog materijala u pola godine

U svom je proračunu Grad Đakovo za ovu godinu osigurao 200.000 kuna kojima će građanima sufinancirati zamjenu azbestnih krovnih pokrova i odvoz azbestnih ploča. Dok traje e-savjetovanje, korisnicima Univerzalovih usluga i dalje je omogućeno besplatno zbrinjavanje azbestnih ploča u Reciklažnom dvorištu Đakovo, uz predočenje identifikacijske kartice.

Gradonačelnik Mandarić povisio naknade za novorođenčad Za četvrto dijete u obitelji 20.000 kuna

– U dvorište je dopušteno dopremiti 200 kilograma azbestnog pokrovnog materijala u polugodišnjem razdoblju, što je 20-ak ploča, ne računaju li se preostale komponente građevinskog otpada kućanstava – objašnjavaju u đakovačkoj gradskoj upravi.

Od kraja rujna do kraja prosinca 2019. godine, otkad je otvoreno reciklažno dvorište u Gajevoj ulici 31 u Đakovu, komunalna tvrtka Univerzal je od privatnih korisnika zaprimila ukupno 1250 kilograma salonitnih ploča, pokrova popularnog 1980-ih godina, koji sadržava azbest i po katalogu otpada pripada opasnome otpadu.

Đakovačkim vezovima dodijeljena Povelja Republike Hrvatske Veliko priznanje čuvarima slavonske tradicije, folklora, gastronomije...

Takve ploče, dodaju u Gradu, postaju opasne za zdravlje samo ako se lome, stružu, buše i razbijaju, jer tada se čestice azbesta raspršuju zrakom i ulaze u pluća.