Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
NATJEČAJ JE OTVOREN DO 1. TRAVNJA, A MOGU SE PRIJAVITI VLASNICI OBITELJSKIH KUĆA

Za “zelene” izvore energije 1,3 milijuna kuna

Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Potpora se nudi i onima koji ugrade fotonaponske sustave

Alternativni, ekološki prihvatljiviji i moderniji izvori energije su “in”. Zagrebačka županija zato će podijeliti 1,3 milijuna kuna potpore vlasnicima obiteljskih kuća koji će u svojim domovima ugraditi fotonaponske sustave, kondenzacijske plinske kotlove i kotlove na biomasu (peleti/drva). Javni natječaj, koji se provodi u sklopu projekta “Poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima”, otvoren je do 1. travnja, a prijaviti se mogu vlasnici obiteljskih kuća na području Zagrebačke županije koji imaju prebivalište ne istoj adresi objekta za koji se javljaju.

RASPISAN JAVNI POZIV Potpore tradicijskim obrtima

– Zeleni smo prsten oko grada Zagreba i, ako želimo zadržati taj status, moramo još više paziti kako gospodarimo našim prirodnim resursima te se okrenuti energetski učinkovitijim i okolišno prihvatljivijim sustavima grijanja i proizvodnje električne energije u kućanstvima – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši da je u protekle dvije godine sredstva ovog natječaja iskoristilo 112 kućanstava s područja Zagrebačke županije za što je utrošeno više od 1,6 milijuna kuna. Najveća potražnja bila je za sufinanciranje kondenzacijskih plinskih kotlova. Maksimalni iznos sredstava koji pojedini korisnik može ostvariti za ugradnju fotonaponskih sustava iznosi 50 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 20.000 kuna, za ugradnju kondenzacijskih plinskih kotlova također 50 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 10.000 kuna, dok za ugradnju kotlova na biomasu (peleti/drva) iznosi 50 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 15.000 kuna. Može se ostvariti pravo na sufinanciranje isključivo jedne od navedenih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije po objektu.

Prijava se može obaviti elektroničkim putem preko sustava ePrijave, preporučenom poštom na adresu Zagrebačke županije u Ulici grada Vukovara ili osobnom dostavom u pisarnicu Županije, koja se nalazi u prizemlju.