Potaknut idejom prikupljanja starih recepata, pripremom tradicionalnih jela, ali i “narodnih” lijekova, prije sedam godina u područnoj školi u Noršić Selu pokrenut je Dan ljekovitog bilja.
Prvi je bio posvećen koprivi, a slijedili su dani u znaku bazge, jagoda, maslačka, tratinčica. Učenici, članovi Učeničke zadruge “Plemka” brali su bilje i prerađivali ga. Pripremali su sok, sirupe, čaj, omlete..., a tijekom godina i jela s ljekovitim biljem - od predjela do deserta. Najuspješnije delicije pripremili su i za zaposlenike Zagrebačke županije te tako održali 7. Dan ljekovitog bilja.
– Procijenili smo da bi bilo dobro da i šira javnost vidi što rade članovi ove višestruko nagrađivane zadruge pa se ove godine Dan ljekovitog bilja održao u prostorijama Županije – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.
Tako su zadrugari “Plemke”, uz podršku svojih nastavnika, u prostorije Županije došli s krem juhom od kopriva, varivom od divljeg luka, kruhom s tratinčicama i koprivom, popečcima od blitve, lisnatim tijestom s medvjeđim lukom, savijačom od sira i kopriva, bakinim kolačem s medom od maslačka, a našle su se na meniju i ledena krema od maslačka, slatke palačinke i još mnoštvo delicija. Područna škola Noršić Selo pripada OŠ Milana Langa iz Bregane. Učenička zadruga “Plemka” trenutačno broji stotinjak učenika, a aktivnosti zadruge ovise o zanimanju za pojedine sekcije.