Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Kruh s tratinčicama, bakin kolač od maslačka...

Zadruga “Plemka” počastila zaposlenike Zagrebačke županije u povodu Dana ljekovitog bilja

1/9
Foto: Zagrebačka županija
Stol je bio pun ukusnih jela kao što su krem juha od kopriva, varivo od divljeg luka, lisnato tijesto s medvjeđim lukom, slatke palačinke...

Potaknut idejom prikupljanja starih recepata, pripremom tradicionalnih jela, ali i “narodnih” lijekova, prije sedam godina u područnoj školi u Noršić Selu pokrenut je Dan ljekovitog bilja.

Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe SVEČANOST Jako je važno znati pomoći drugima, ali i sebi

Prvi je bio posvećen koprivi, a slijedili su dani u znaku bazge, jagoda, maslačka, tratinčica. Učenici, članovi Učeničke zadruge “Plemka” brali su bilje i prerađivali ga. Pripremali su sok, sirupe, čaj, omlete..., a tijekom godina i jela s ljekovitim biljem - od predjela do deserta. Najuspješnije delicije pripremili su i za zaposlenike Zagrebačke županije te tako održali 7. Dan ljekovitog bilja.

Foto: Zagrebačka županija

– Procijenili smo da bi bilo dobro da i šira javnost vidi što rade članovi ove višestruko nagrađivane zadruge pa se ove godine Dan ljekovitog bilja održao u prostorijama Županije – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Tako su zadrugari “Plemke”, uz podršku svojih nastavnika, u prostorije Županije došli s krem juhom od kopriva, varivom od divljeg luka, kruhom s tratinčicama i koprivom, popečcima od blitve, lisnatim tijestom s medvjeđim lukom, savijačom od sira i kopriva, bakinim kolačem s medom od maslačka, a našle su se na meniju i ledena krema od maslačka, slatke palačinke i još mnoštvo delicija. Područna škola Noršić Selo pripada OŠ Milana Langa iz Bregane. Učenička zadruga “Plemka” trenutačno broji stotinjak učenika, a aktivnosti zadruge ovise o zanimanju za pojedine sekcije.

Županija za rad zadruga godišnje izdvoji gotovo 150.000 kuna Održana županijska smotra učeničkih zadruga Na smotri u Jakovlju sudjelovale su 24 zadruge