Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Nova pomoć poljoprivrednicima

Zagrebačka županija pomaže sjetvu s milijun kuna

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja imaju sjedište, odnosno prebivalište na području županije I koja su do 31. prosinca 2021. upisana u Upisnik poljoprivrednika u županiji

Kako bi ublažila globalne poremećaje cijena repromaterijala (sjemena, presadnica, gnojiva, zaštitnih sredstava), Zagrebačka 
županija s milijun kuna sufinancira troškove nabave, ali i subvencionira kamatu na kredite za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu ratarskih kultura te sjetvu i sadnju presadnica u ovoj godini na svome području.

Do 3000 kuna po korisniku

Potpora za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu i sadnju dodjeljuje se u vrijednosti od najmanje 2000 kuna ukupnih prihvatljivih troškova, u iznosu do 50 posto vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova, a najviše do 3000 kuna po korisniku.
Za subvencioniranje kamate za kreditiranje sjetve i/ili sadnje potpora iznosi do 40.000 kuna po korisniku, s time da najmanji iznos kreditiranja mora biti 10.000 kuna, a najveći iznos kreditiranja je milijun kuna. Kamatna stopa smije iznositi do 4 posto godišnje, za cijelo razdoblje otplate kratkoročnog kredita, a Zagrebačka županija subvencionira ukupnu kamatnu stopu za cijelo razdoblje otplate kredita. Javni pozivi otvoreni su do 15. studenoga, odnosno do iskorištenja sredstava, a zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja.

Bilo da je riječ o sufinanciranju troškova nabave poljoprivrednog repromaterijala ili o subvencioniranju kamate kredita koji je dignut da bi se nabavio repromaterijal, opći uvjeti za sve su isti. Naime, prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja imaju sjedište, odnosno prebivalište na području županije te koja su do 31. prosinca prošle godine upisana u Upisnik poljoprivrednika u Zagrebačkoj županiji.

Važno je i da sjetvu i sadnju obavljaju na području županije i da nemaju nepodmirenih obaveza prema evidenciji koju vodi nadležna porezna uprava. Prijave se podnose putem sustava e-Prijave Zagrebačke županije, ispunjavanjem i dostavom prijavnog obrasca preporučenom pošiljkom na adresu sjedišta Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72/V, ili osobno, dostavom u pisarnicu županije. Sve detaljnije informacije o javnim pozivima dostupne su na internetskoj stranici zagrebacka-zupanija.hr,  a iz županije poručuju kako je zainteresiranim korisnicima na raspolaganju i Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, kamo se mogu obratiti na telefonski broj 6009-426, isključivo radnim danima od 9 do 11 te od 13 do 15 sati.

Rezultati javnog poziva bit će objavljeni na stranici Zagrebačke županije.

Četiri cilja

Programom poticanja razvoja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog prostora Zagrebačke županije za razdoblje od 2022. do 2024. 
godine predviđena su četiri cilja potpore ruralnom razvoju koja se žele doseći, a to su preusmjerenje na ekološku poljoprivredu, konkurentnost poljoprivrede, održivo upravljanje prirodnim resursima i klimatskim promjenama te  uravnoteženi teritorijalni razvoj 
ruralnih područja.