Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Kartografski prikaz

Zagrebačka županija predstavila aplikaciju s 20 poduzetničkih zona

Poslovna zona Jastrebarsko
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Obrađene su zone na području Dugog Sela, Ivanić-Grada, Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje, Svetog Ivana Zeline, Velike Gorice, Vrbovca i Zaprešića te općina Bedenica, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Jakovlje, Križ, Luka, Marija Gorica, Pisarovina, Rakovec i Rugvica

Zagrebačka županija predstavila je u ponedjeljak internetsku-geoinformacijsku aplikaciju s prikazom 20 poduzetničkih zona na svom području. Aplikacija olakšava pronalaženje podataka i prostornog položaja svake zone te drugih informacija, poput slobodnih površina za investiranje i namjene zone.

Riječ je zapravo o web-gis (internetski-geoinformacijski) pregledniku izrađenom u suradnji Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije, njezine Regionalne razvojne agencije i tvrtke GDi Gisdata.

Podaci o poduzetničkim zonama preuzeti su iz elaborata 'Analiza poduzetničkih zona na području Zagrebačke županije' njezine Regionalne razvojne agencije iz 2015., u kojemu su obrađene zone na području Dugog Sela, Ivanić-Grada, Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje, Svetog Ivana Zeline, Velike Gorice, Vrbovca i Zaprešića te općina Bedenica, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Jakovlje, Križ, Luka, Marija Gorica, Pisarovina, Rakovec i Rugvica.

Prikaz u realnom okruženju

Kartografski prikazi iz prostornih planova na kojima se daje prikaz gospodarskih zona, preuzeti su iz web gis preglednika prostornih planova Zagrebačke županije. Zone su prikazane u realnom okružju, s vidljivim prometnim čvorovima, pristupnim cestama, obližnjim naseljima i drugim postojećim ili planiranim sadržajima koji ih okružuju.

U sklopu aplikacije, zone se mogu pregledati i na zračnim snimkama, topološkim podlogama kao i na katastru, a tu su i osnovni podaci o svakoj - od ukupne i slobodne površine za investiranje, detaljnoj namjeni zone, mogućim djelatnostima, procijenjenoj prodajnoj cijeni zemljišta i dr.

- Aplikacija se može koristiti na svim vrstama računalnih uređaja, a njenom izradom Zagrebačka je županija otišla korak dalje u razvoju informacijskog sustava prostornog uređenja Županije. To je i primjer dobre suradnje županijskih tijela i ustanova s tvrtkama -  poručili su iz Zagrebačke županije.