Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ODLIČNE VIJESTI ZA RODITELJE

Zahtjev za novčanu pomoć od sada putem e-Novorođenčeta

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Osim putem sustava, zahtjev se može predati i fizički, u matičnom uredu prilikom prijave rođenja djeteta

Roditelji koji žele podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć nakon rođenja djeteta odsad to ne moraju raditi slanjem papira ili fizičkim odlaskom u općinu, već uz nekoliko klikova na računalu.

JEDAN U NIZU PROJEKATA Obnovljen nogostup u Doljanima

Prijava na dva načina

Općina Dubrava i Ministarstvo pravosuđa i uprave potpisali su, naime, sporazum kojim je Dubrava uključena u sustav e-Novorođenče, što znači da roditelji, između ostalog, novčanu pomoć za novorođeno dijete mogu zatražiti na dva načina: prilikom prijave rođenja djeteta u nadležnom matičnom uredu ili prijavom u sustav e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče.

– Prilikom prijave rođenja djeteta kod matičara matičar će upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći povodom rođenja djeteta te da roditelji mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje tog prava. Ako roditelji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje naknade sukladno odluci Općine, nakon podnošenja zahtjeva matični ured će putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti zahtjev Općini Dubrava na rješavanje – objašnjavaju u Općini kako sustav funkcionira, a sve one koji imaju dodatna pitanja ili nejasnoće vezano uz predaju zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za bebe da se jave na broj telefona 01/6531-763 ili mail adresu opcinadubrava@gmail.com.

Sve na jednom mjestu

Radi se, dakle, dodatnoj usluzi sustave e-Građani, koja će roditeljima uvelike olakšati birokratske muke nakon rođenja djeteta. Osim što se putem ove aplikacije moći upisati dijete u e-maticu rođenih, prijaviti njegovo prebivalište i regulirati njegovo zdravstveno osiguranje, mogu se ostvariti i roditeljska prava.

ČAZMA Projekt Čazma Natura – završen sportski park, uređuje se poučna staza

Umjesto da skupljaju dokumentaciju i fizički je predaju u Općinu od sada, roditelji sada u samo nekoliko klikova mogu predati i taj zahtjev za novčanu potporu na jednom mjestu prilikom prijave djeteta. Sve što je potrebno jesu elektronička osobna iskaznica i čitač pametnih kartica. A osim toga, roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svoje županije.

Važno je pritom znati da se dijete putem e-Građana mora prijaviti u roku od 30 dana od rođenja, a podatke popunjavaju prvo majka, a zatim otac. Detaljne upute o korištenju sustava mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave.