Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
U povodu Dana dubrovačko-neretvanske županije dodijeljene su i ovogodišnje nagrade

Zahvalnice medicinarima za doprinos protiv pandemije

Foto: DNŽ
– Ovaj dan županije u znaku je teritorijalnog spajanja Hrvatske. Završen je Pelješki most, a uskoro započinju i ostali projekti poput brze ceste do Zračne  luke Dubrovnik i autoceste do Dubrovnika - najavio je župan Nikola Dobroslavić

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana 
Mandića ove su godine izvanredno dodijeljene zahvalnice za izniman doprinos u borbi protiv epidemije COVID-19 Općoj bolnici 
Dubrovnik, županijskom Zavodu za javno zdravstvo, županijskom Zavodu za hitnu medicinu te domovima zdravlja Dubrovnik, Korčula, Metković, Ploče i Vela Luka, kao i obiteljskim liječnicima te svim djelatnicima u zdravstvu.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Veselku Gabričeviću, umirovljenom generalu HV-a. Za iznimna postignuća u protekloj godini nagrada je dodijeljena Omladinskom nogometnom klubu ‘Metković’ i Srednjoj školi ‘Ivo Padovan’ u Blatu. 

Povezani i sigurni

Za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u svijetu nagrada je dodijeljena i Hrvatskom radiju – Radio 
Dubrovnik, kao i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke za izniman doprinos ugledu i promociji DNŽ-a tijekom protekle godine.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da mu je zadovoljstvo ove godine Dan županije slaviti uživo nakon dvije pandemijske godine.

– Zahvaljujem još jednom svima koji su pridonijeli dosadašnjem uspješnom nošenju s pandemijom: zdravstvenom  osoblju, Vladi, stožerima, operativnim snagama kao i građanima koji su se u velikoj većini  pridržavali mjera. Dan županije započeli smo polaganjem vijenaca poginulim braniteljima. Da nije bilo branitelja, danas bismo morali šutjeti na laži da su hrvatski i dubrovački književnici tuđi, da nismo ono što jesmo, da ovaj biser Dubrovnika nije naš, nego tuđi. Zbog toga smo u Deklaraciji jasno rekli kako svojatanje naše baštine smatramo puzajućim velikosrpskim projektom – rekao je župan Dobroslavić i naglasio da  grade županiju čvrsto povezanu s maticom zemljom, prometno povezanu i geostrateški sigurnu.

Pelješki most spojio Hrvatsku

– Ovaj dan županije u znaku je teritorijalnog spajanja Hrvatske. Završen je Pelješki most, najvažniji hrvatski geostrateški projekt. 
Uskoro se započinju i ostali projekti poput brze ceste do Zračne  luke Dubrovnik i autoceste do Dubrovnika. Ova će županija i dalje biti vjerodostojan sugovornik hrvatskoj Vladi i partnerima  – rekao je Dobroslavić.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je kako je u DNŽ-u pet temeljnih velikih projekata financiranih EU sredstvima: Pelješki  most s pristupnim cestama, Zračna luka Dubrovnik, Aglomeracija Dubrovnik i Aglomeracija Metković te Centar za gospodarenje otpadom.

– Ti projekti nose većinu investicija europskim sredstvima, ali su i dio šireg mozaika brojnih projekata koji unapređuju kvalitetu života građana – rekao je Plenković i najavio da će nam ovo desetljeće donijeti nezapamćeni  razvojni iskorak.