Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
10. godišnjica Kornatske tragedije

Zajedno za ‘Srce kornatsko’: lampioni će poletjeti iz cijele Hrvatske

Obljetnica Kornatske tragedije Srce Kornatsko
1/4
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Nogometni klub Hajduk Split pridružuje se ovoj humanitarnoj akciji, a predsjednik kluba Ivan Kos najavio je da će već na subotnjoj utakmici Hajduka i Rijeke igrači obiju momčadi izaći s transparentom akcije 'Neka svijetli nebo Hrvatsko za hrabro srce kornatsko'

U Vodicama je danas predstavljen veliki humanitarni projekt "Srce kornatsko" kojim će se 27. kolovoza u cijeloj Hrvatskoj obilježiti 10. obljetnica Kornatske tragedije, a u sklopu projekta vatrogasna društva diljem Hrvatske prikupljat će donacije za udrugu Krijesnica, za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.

Riječ je o petomjesečnom projektu a donatori za udrugu Krijesnica dobit će lampione koji će 27. kolovoza u isto vrijeme biti pušteni po hrvatskim gradovima, najavili su na konferenciji za novinare organizatori, predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice, Malonogometnog kluba Heroji 2007. , Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, udruge Krijesnica i HNK Hajduk Split kao partnera na projektu.

- Odlučili smo humanitarnim projektom "Srce kornatsko" na dostojanstven način obilježiti 10. godišnjicu kornatske tragedije, pa ćemo 27. kolovoza diljem cijele Hrvatske organizirati puštanje lampiona u isto vrijeme, a sav prihod od prodaje lampiona donirat ćemo Udruzi Krijesnica. Također, pozivamo sva vatrogasna društva, sportske klubove i građane da se donacijama priključe akciji - kazao je predsjednik vodičkog DVD-a Ante Sladoljev.

I splitski Hajduk za "Srce kornatsko"

U projekt će se uključiti i nogometni klub Hajduk Split, a predsjednik kluba Ivan Kos najavio je da će već na subotnjoj utakmici Hajduka i Rijeke igrači obiju momčadi izaći s transparentom akcije "Neka svijetli nebo Hrvatsko za hrabro srce kornatsko".

- Hajduk je sa zadovoljstvom podržao ovu hvalevrijednu akciju, znate da je Hajduk uvijek bio više od kluba, a drago mi je što će i sve momčadi lige podržati projekt i utakmice u sljedećem kolu početi na isti način. Mi smo tu da stvaramo mostove i povezujemo Hrvatsku - istaknuo je Ivan Kos.

Brat jednog od poginulih vatrogasaca i tajnik Malonogometnog kluba "Heroji 2007" Tomislav Strikoman, kazao je kako je najveći cilj ove akcije prikupiti što više donacija za rehabilitaciju djece oboljele od malignih bolesti koju organizira Udruga Krijesnica.

- Organizirali smo dugo godina puštanje lampiona i odlučili smo ove godine tim događajem povezati cijelu Hrvatsku i važan nam je humanitarni karakter cijelog događaja. Moj brat i svi vatrogasci koji su poginuli na Kornatima, izabrali su taj plemenit poziv i na ovaj način oni i dalje pomažu onima kojima je pomoć potrebna - kazao je Strikoman.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ana Radunić, koordinatorica Udruge Krijesnica, najavila je da će sva sredstva prikupljena kroz humanitarnu akciju biti usmjerena na rehabilitacijski kamp za djecu koja su završila liječenje od malignih bolesti.

- Udruga svake godine organizira rehabilitacijski kamp u Fužinama i tu ćemo usmjeriti sva sredstva prikupljena projektom. Kroz kamp je tijekom 14 godina prošlo više od 200 djece, i veliko nam je zadovoljstvo što su organizatori projekta Srce kornatsko odlučili na ovaj način pomoći djeci - kazala je Ana Radunić.

U Vodicama natjecanje Fire combat

Darko Dukić, zapovjednik šibensko-kninske Vatrogasne zajednice najavio je i natjecanje Fire combat, koje će se po prvi put održati u okviru obilježavanja 10. godišnjice kornatske tragedije.

- Uz puštanje lampiona u cijeloj Hrvatskoj 27. kolovoza, ove godine ćemo po prvi put isti dan organizirati i vatrogasno natjecanje Fire combat u Vodicama i nadamo se da će to postati tradicionalni Kup Kornata. Svime ovime što radimo uistinu se trudimo odati počast stradalim herojima i ne damo da padu u zaborav - kazao je Dukić.

U humanitarni aspekt projekta uključit će se i vodičko Društvo dobrovoljnih darivatelja krvi, koje će 27. kolovoza u Gradskoj knjižnici Vodice organizirati davanje krvi za bazu donatora Zaklade Ana Rukavina. Prikupljanje donacija i prodaja lampiona završit će 27. kolovoza, kada će u spomen na stradale vatrogasce biti pušteni lampioni u isto vrijeme u cijeloj Hrvatskoj, a isti dan u Vodicama održat će se tradicionalni Mimohod sjećanja, Memorijalni malonogometni turnir i vatrogasno natjecanje "Fire combat", najavili su organizatori.

Sve informacije o prodaji lampiona i uplati donacija biti će objavljene na službenim Facebook stranicama projekta "Srce Kornatsko" i Udruge Krijesnica.