Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Mladi birali fakultet i životni put

'Zanima me strojarstvo jer čujem da se te diplome cijene i da se lako nalazi posao'

Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije
1/9
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Programe su predstavili brodski Strojarski fakultet, Veleučilište, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, osječka Medicina

Sveučilište u Slavonskom Brodu i postoji i ne postoji, ali brojka od gotovo 500 sudionika druge Smotre studijskih programa pokazala je da je Brod već danas sveučilišni grad s puno mladih ljudi i puno potencijala. Smotru su zajedničkim snagama organizirale sve visokoobrazovne institucije koje rade na području Brodsko-posavske županije.

Savjet mladih Grada Slavonskog Broda predstavio program priprema za državnu maturu Savjet mladih Počinju besplatne pripreme za brodske maturante

Tako su na jednom mjestu svim zainteresiranim učenicima završnih razreda srednjih škola i ostalima koji žele nastaviti školovanje svoje programe predstavili brodski Strojarski fakultet, Veleučilište u Slavonskom Brodu, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Medicinski fakultet u Osijeku te Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo.

– Došla sam na smotru vidjeti što ima. Nažalost, moja je želja upisati neki filozofski smjer, a s obzirom na to da ovdje takvih smjerova nema u ponudi, vjerojatno ću otići u Osijek. Ako ništa drugo, barem ću ostati u Slavoniji – rekla nam je maturantica Monika Brkljača iz Nove Gradiške.

Filip iz Požege pokazao je zanimanje za Strojarski fakultet jer je čuo da su diplome vrlo cijenjene i da se lako pronalazi posao. Izlagači su isticali da je najbolje kada mladi čovjek radi posao koji voli i kada sa svojim primanjima može pristojno živjeti i zasnovati obitelj, a poseban naglasak stavili su na zapošljivost visokoobrazovanih. Kako je napomenuo brodsko-posavski župan Danijel Marušić, djevojke i mladići koji izlaze iz srednjoškolskih klupa nalaze se na raskrižju životnih puteva i svaki od njih trebao bi znati kamo krenuti jer će mu to odrediti ostatak života.

– Mlade ljude treba uputiti da znaju što ih čeka i da im pomognemo pri izboru. To je prvi korak u njihovu zadržavanju na ovom području. Uspijemo li u tome, svi će profitirati. Mladi će raditi ono što vole, a gospodarstvo će dobiti mlade i perspektivne kadrove – istaknuo je Marušić.

inovator Mladi inovator Rene Kumić: Svijet tehnike, programiranja i inovacija zanimanja su budućnosti Proslava godišnjice Gimnazije Matija Mesić Sto godina škole Brodski gimnazijalci tražili svoju zvijezdu