Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Zaštita, promocija i očuvanje europske plosnate kamenice

Započelo uređenje laboratorija i mrijestilišta za kamenice u Malostonskom zaljevu

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ova investicija dio je europskog projekta Argos, koji se provodi u sklopu programa INTERREG Italija-Hrvatska iz kojeg se sufinancira u iznosu od 85 posto, a ostatak sredstava osigurala je Dubrovačko-neretvanska županija

Započeli su radovi uređenja i uspostavljanja mrijestilišta za kamenice na lokaciji Laboratorija za marikulturu u Malostonskom zaljevu. Ova investicija dio je europskog projekta Argos, koji se provodi u sklopu programa INTERREG Italija-Hrvatska iz kojeg se sufinancira u iznosu od 85 posto. Ostatak sredstava osigurala je Dubrovačko-neretvanska županija koja je jedan od projektnih partnera.

Bit će uređen glavni objekt na Bistrini u kojem će se ugraditi specijalizirana oprema za mrijestilište, a dio opreme će biti smješten i u pomoćnom objektu koji će služiti za opskrbu mrijestilišta morskom vodom. U glavnom objektu će, osim laboratorija, biti smještena oprema i sustavi za držanje matičnog stoka, uzgoj ličinki, uzgoj mlađi i proizvodnju fitoplanktona. Objekti će biti povezani kanalima, a napravit će se i potpuna rekonstrukcija elektroinstalacija.

Laboratorij i mrijestilište će služiti znanstvenicima Sveučilišta u Dubrovniku za proučavanje i razvijanje metoda mriještenja 
europske plosnate kamenice.

Projekt ARGOS i uspostavu mrijestilišta u Malostonskom zaljevu provodi Upravni odjel za poduzetništvo, turizam i more Dubrovačko-neretvanske županije s ciljem dodatne zaštite, promocije i očuvanja kamenice kao jednog od najvećih gastronomskih dobara hrvatskoga juga.