Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan Marko Marušić o pola godine nove županijske vlasti

Zaustavili nepotrebne troškove

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Uvjet su stručnost i odgovornost, većina novih direktora i ravnatelja nema stranačku iskaznicu

Gotovo pola godine Bjelovarsko-bilogorska županija ima novu županijsku vlast predvođenu županom Markom Marušićem koji je to vrijeme potrošio na ispunjavanje predizbornih obećanja. Nit vodilja je, naglašava župan Marušić, partnerski odnos s gradovima i općinama na području županije i u tom smjeru se i krenulo. Naglasio je da radi u skladu s načelima koja je prezentirao u kampanji.

Svakodnevni razgovori

– Imali smo zajednički kolegij s gradonačelnicima i načelnicima i komunikacija je ostvarena na svakodnevnoj razini – rekao je 
Marušić i dodao da je uvidom u županijske financije zatekao nezavidnu situaciju, stao na kraj megalomanskom trošenju županijskog novca na nepotrebne stvari poput kupnje novih mobitela te održavanja preglomaznog voznog parka.

– Proračun za 2021. nerealno je planiran što dokazuju i prihodi koji su u proračunu „napuhani“, a sve s ciljem kako bi se opravdali nerazumni rashodi –  rekao je Marušić i upozorio na poteškoće vezane uz likvidnost Županije.

Dodao je da se bivša vlast zaduživala ne brinući se kako će taj novac vratiti, ukupna godišnja obveza Županije može iznositi 20 posto ostvarenih prihoda, a ona je danas više od 40 posto. Samo prema podacima šestomjesečnog poslovanja korisnika za 2021., odnosno zdravstvenih ustanova, iskazan je gubitak u iznosu od čak 153 milijuna kuna.

Župan se osvrnuo i na način financiranja OB Bjelovar za koji je rekao da je neodrživ i da ugrožava cijeli zdravstveni sustav. U idućim godinama rate kredita penju se i do 18 milijuna kuna i Županija takvo zaduženje ne može pratiti.

– Obavio sam sastanke u Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu financija vezane uz sufinanciranje države, a uskoro će se održati 
i sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je i za zadnjeg posjeta dao potporu županijskim projektima, posebice istaknuvši brzu cestu do Bjelovara te novu zgradu Opće bolnice Bjelovar – rekao  je.

Među nerazumnim troškovima spomenuo je i troškove gradnje nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u iznosu od 30 milijuna kuna za koje nije aplicirano na EU fondove. Naglasio je i da se posljednjih sto dana intenzivno radilo na Razvojnom sporazumu sjever koji će se uskoro potpisati s Vladom RH, a u kojemu će se naći pet županijskih projekata vrijednih oko 2 milijarde kuna.

U to ulazi opremanje nove zgrade bolnice i stavljanje u funkciju starog dijela bolnice, projekt razvoja turizma, ulaganja u Daruvarske toplice, izgradnja regionalnog distributivnog centra te revitalizacija prostora Bjelovarskog sajma.

Pomak s dna

Govoreći o kadrovskim promjenama, Marušić je rekao kako je za imenovanja jedini uvjet stručnost i odgovornost pa većina novih direktora i ravnatelja nema stranačku iskaznicu. Zaključio je da je cilj nove uprave podizanje Bjelovarsko-bilogorske županije s dna ljestvice  hrvatskih županija, ostvarenje ubrzanog razvoja i osiguravanje uvjeta da mladi ostaju živjeti i raditi u županiji.