Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Uređena “recepcija” povijesne jezgre Dubrovnika

Završena sanacija nogostupa na Pilama vrijedna 2,3 milijuna kuna

Dubrovačkoneretvanska županija poziva ostale roditelje koji su korisnici dječjeg doplatka za četvero i više djece da im se jave kako bi ostvarili pravo na obiteljsku potporu koju dodjeljuje županija
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Prema uputama konzervatora, očuvano je i ponovno ugrađeno 300 četvornih metara starog pločnika.

Cjelovita sanacija kamenog nogostupa na Pilama, zapadnom pristupu povijesnoj jezgri Grada privedena je kraju, čime je „recepcija grada“ dobila ljepši i reprezentativniji izgled.

Dovršena sanacija luke Mrljane PROJEKT Dovršena sanacija luke Mrljane

Opasnost za prolaznike

Zahtjevan projekt obnove vjerojatno najfrekventnijeg pločnika u Gradu započeo je u ožujku, a radovi su bili podijeljeni u faze kako bi se pješacima omogućio neometan prolaz. Na potezu od restorana Dubravka, Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac obnovljeno je oko 1100 četvornih metara pločnika.

Naime, na ovom području kamene ploče često su pucale zbog opterećenja i dotrajalosti te je dolazilo do ulegnuća na pojedinim dijelovima, što je predstavljalo moguću opasnost za prolaznike, a i izgledom je bilo neprimjereno za kontaktnu zonu dubrovačke povijesne jezgre. Radove je provodio Upravni odjel za promet, slijedeći smjernice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Sukladno uputama konzervatora da se očuva što više starog kamena, uspješno je očuvano i ponovno ugrađeno oko 300 četvornih metara pločnika.

RADOVI U SLADOJEVCIMA Sanacija krovišta sportskog centra

S radovima se započelo na Pilama zbog najveće frekvencije prolaznika, a u prvoj fazi obnovljen je i cijeli plato Brsalje. Spomenik braniteljima, tzv. kocka mora, demontiran je i uklonjen jer je postojala opasnost od urušavanja, a uklonjena je i podloga cijelog platoa te je ugrađena potpuno nova. Dubrovnik će braniteljima podići novi spomenik, o čijem će se izgledu i lokaciji gradska uprava dogovoriti s braniteljskim udrugama..

– S braniteljskim ćemo se udrugama dogovoriti o prezentiranju njihove žrtve koju su podnijeli za naš grad, kao i o tome gdje će se budući spomenik postaviti. Hoće li to biti na platou Pile ili negdje drugdje, vidjet ćemo. Želimo postići suglasnost s njima – naglasio je za obilaska radova u lipnju gradonačelnik Franković.

UGOSTITELJSKA ŠKOLA CENTAR KOMPETENTNOSTI Sanacija škole, doma učenika...

Parkiralište za bicikle

Radove na sanaciji pločnika provodio je gradski Upravni odjel za promet sukladno uputama konzervatora, a cilj im je bio sačuvati što više starog kamena i ponovno ga ugraditi u pločnik.

Vrijednost radova je 2,3 milijuna kuna s PDV-om, a izveo ih je Građevinar-Quélin d.d., dok je za stručni nadzor angažirana je tvrtka CON-TEH d.o.o. U idućem razdoblju sanirat će se još manji dio nogostupa s druge strane ulice i popraviti pločnik na parkingu za motocikle na Pilama.