Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
stvaraju sretne poduzetnike

Zbog doprinosa gospodarstvu, nazivaju ih 'tvornicom novca'

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Vidra je okrenuta prema malom čovjeku,jer njima treba pomoć fondova EU kako bi bili konkurentniji i uspješniji

Deseti rođendan slavi Vidra – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Iza nje je čak 251 odrađeni projekt, a vrijedni su ukupno 116,500.803 eura.

– Drago mi je kada nam kažu da smo "tvornica novca" jer je u neku ruku to i istina. Ne tiskamo novac, ali kroz EU i strukturne fondove zaista smo doprinijeli razvoju gospodarstva, neposredno našim poduzetnicima i jedinicama lokalne samouprave slila su se ozbiljna sredstava – započinje Emina Kovač, ravnateljica Vidre.

Dva kamena temeljca u jednom danu za razvoj gospodarstva u Virovitici, Orahovici, ali i cijeloj županiji Velike investicije Virovitičko-podravske županije U istom danu započeli su projekti od 25 milijuna kuna

Uvijek dostupni

Kad im poduzetnici i OPG-ovci pokucaju na vrata, ponajprije su zbunjeni jer su, dodaje ravnateljica, "čuli kako Europa daje novac".

– Prvi nam je zadatak uputiti ih u natječaje, upoznati se s kojom se proizvodnjom bave, kao i sa strukturom primitaka i izdataka, a kada vidimo da ne duguju Poreznoj upravi, upućujemo ih koju dokumentaciju trebaju skupiti jer znamo da "tko je prvi, njegova je djevojka". Zaista marljivo radimo kako bismo izašli ususret našim poduzetnicima i OPG-ovcima, da što bolje kotiraju na listama za dodjelu sredstava iz EU – prikazuje ona.

Uz pomoć Vidre, gotovo 400 poduzetnika i OPG-ovaca dobilo je europski novac. Gotovo 309 milijuna kuna slilo se u gospodarstvo, odnosno u OPG-ove, malo i srednje poduzetništvo.

– Kad gledamo ostatak Hrvatske, Vidra je ostvarila odličan rezultat. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Virovitičko-podravska županija povukla je najviše novca po stanovniku u cijeloj Hrvatskoj – ističe Emina Kovač.

Internet Imat će i brzi internet Internet se najviše koristi u Čačincima i Voćinu

– Da ne postoji regionalna agencija Vidra, naši se poduzetnici ne bi imali kome obratiti, morali bi tražiti konzultante po Zagrebu, što bi im bilo znatno skuplje. Mi smo im uvijek dostupni, zaista dajemo maksimum, kao i sve službe u Županiji. Izlazi im se ususret i kod ishođenja građevinskih dozvola, komunikacije s projektantima, knjigovođama... Pratimo ih kroz svaki korak, a najteži je dio projekta provedba jer su pravila stroga i moramo se striktno pridržavati projekta – nastavlja ona.

Prije nego se odluče na bilo koju važniju investiciju, od ulaganja u vrtiće, vatrogasni dom do nerazvrstane ceste, Vidri se obrate i načelnici općina te gradonačelnici iz cijele Virovitičko-podravske županije.

Doprinose boljitku

– Dajemo im smjernice jer ponekad je važno i kako će nazvati glavni projekt, o tome ovisi hoće li ga moći prijaviti – objašnjava Kovač.

– Uvijek smo nasmijani, a najsretniji smo kad vidimo zadovoljne OPG-ovce i poduzetnike koji stvaraju nova radna mjesta i nove vrijednosti. Naš rad donosi boljitak za ovaj kraj, sretne ljude koji će ostati u našoj županiji, a ne da svoju budućnost traže u stranoj zemlji – ističe.

Tableti Škola za život Župan podijelio učenicima 104 tableta

Po novome, produžena su oni i ruka Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova pa ih očekuje težak posao za strateške projekte za Županiju, koji će utjecati na razvoj cijele regije.

– Kada govorimo o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem, gotovo 200 milijuna kuna osigurali smo za naše buduće projekte – navodi.

Među najznačajnijim projektima Vidre uopće svakako je Geo priča UNESCO-a geoparka Papuk, s izgradnjom ceste prema Jankovcu, od 79,5 milijuna kuna. Na tom su popisu i sustavi navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac i Đolta, vrijedni 55,5 milijuna kuna. Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica, kao najveće ulaganje u zdravstveni sustav, stoje 50 milijuna kuna. Jedinstveni Panonski drvni centar kompetencija stajao je 44,7 milijuna kuna...

Mađari Razvoj cikloturizma Mađari i Hrvati zajedno na tržištu EU