Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Manji broj darivatelja

Zbog manjka krvi, varaždinska bolnica poziva darivatelje

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Gordana Jaklin istaknula je da je manjak prvenstveno negativnih krvnih grupa, A-, B-, 0- i AB-, ali nedostaje i A+, B+ i AB+, dok uvijek dobro dođe i 0+ krvna grupa

Zbog manjka krvi svih grupa, iz varaždinske Opće bolnice pozvali su darivatelje da dođu dati krv. Manjak je gotovo svih krvnih grupa u varaždinskoj Općoj bolnici čiji je Odjel za transfuzijsku medicinu i subregionalni centar u proizvodnji krvnih pripravaka, priopćili su iz bolnice u utorak.

Varaždin Poduzetnički fond za obrtnike i poduzetnike koji ne rade zbog koronavirusa

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Gordana Jaklin istaknula je da je manjak prvenstveno negativnih krvnih grupa, A-, B-, 0- i AB-, ali nedostaje i A+, B+ i AB+, dok uvijek dobro dođe i 0+ krvna grupa.

- Smanjio se i broj darivatelja, tako smo primjerice nekad na dnevnoj bazi imali do 40 darivatelja, a sad se to svelo na 10-15 darivatelja dnevno - istaknula je Jaklin.

Dobrovoljna darivanja krvi u varaždinskoj Općoj bolnici Varaždin i u akcijama na terenu na području Varaždinske županije provode se uz strogo poštivanje najviših higijenskih standarda prema preporukama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i transfuzijsku medicinu.

- Prilikom dobrovoljnog darivanja krvi strogo se mora pridržavati mjera udaljenosti između osoba – najmanje jedan do dva metara, također osigurali smo i punktove za dezinfekciju ruku djelatnika i darivatelja, te nošenje zaštitnih maski za lice, a ujedno mjerimo i temperaturu svim dobrovoljnim darivateljima krvi - pojasnila je Jaklin.

Dodala je da su ograničili i broj darivatelja koji istovremeno borave u prostoriji, te osigurali protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka od darivatelja do mjesta gdje se daruje krvi.

Projekt Virtualna šetnja varaždinskim Starim gradom

U izvanrednoj epidemiološkoj situaciji zbog koronavirusa u Hrvatskoj, reorganiziran je i rad na Odjelu za transfuzijsku medicinu. Darivanje krvi u bolnici odvija se svaki radni dan osim utorka kada izlaze na akcije dobrovoljnog darivanja krvi izvan bolnice.

Krv se može darivati u ponedjeljak i petak od 7,30 do 11 sati, a u srijedu i četvrtak od 7,30 do 13 sati.