Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Novska

Zbog otkrića tijekom kopanja, stali radovi

Brojni predmeti ali i grobovi pronađeni su u i oko crkve
1/5
Foto: Grad Novska
Do sada je pronađeno više grobova, svaka faza se dokumentira, a analizom i usporedbom s poznatim povijesnim izvorima utvrdit će se kojem razdoblju pripada svaki grob, a prema temeljima i iz koje pojedine faze datira ranije građena crkva

U kolovozu započeti unutarnji i vanjski radovi na župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste u Novskoj zaustavljeni su jer su  tijekom zemljanih iskopa pronađeni grobovi na lokalitetu prostora crkve i izvan zidova, prioćili su iz Grada Novske.

Marin Piletić Novska Gradi se novi vrtić, završetak planiran za pola godine

Pronađeno je i više temelja građenih isključivo kamenom i ciglom iz nekoliko razdoblja i stoljeća. Posao su preuzeli arheolozi, kojima u osjetljivom poslu iskapanja lokaliteta pomažu i djelatnici Novokoma.

Do sada je pronađeno više grobova, svaka faza se dokumentira, a analizom i usporedbom s poznatim povijesnim izvorima utvrdit će se kojem razdoblju pripada svaki grob, a prema temeljima i iz koje pojedine faze datira ranije građena crkva.

Novljanski paket za bebe Po 20 proizvoda Novljanski paket za bebe po uzoru na finski, a vrijedi 1130 kuna

Pronađeno je više fragmenata keramike, metalnih kopči, a vrijedan je pronalazak malog zvonca od lijeva s reljefom.

Riječ je najvećim i sveobuhvatnim arheološkim iskapanjima do sada i trenutno najvrjednijem arheološkom lokalitetu na području Grada Novske.

- Pokaže li se da je crkva na ovoj lokaciji bila puno duža nego što je za sada poznato, bit će to novi prilog priče o povijesti Novske - rekao je Marin Piletić, gradonačelnik.

Novska Novska Avenija dobila ime po 62. Samostalnoj bojni ZNG-a