Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
pokretanje Javnog natječaja

Žele unijeti novi život u Stari pazar, traži se idejno rješenje

Željko Burić
Foto: Grad Šibenik
Ovim natječajem želimo postići da centar Šibenika, ono što je naše bogatstvo u kulturnoj i turističkoj ponudi, bude sustavno osmišljen uz izravno uključivanje svih građana - poručio je šibenski gradonačelnik Željko Burić

Gradonačelnik Željko Burić i predstavnici Društva arhitekata Šibenik najavili su pokretanje Javnog natječaja za izradu idejnog rješenja oživljavanja Starog pazara. Radi se o eksperimentalnom tipu natječaja, koji se po prvi put provodi u Hrvatskoj. Cilj je pokušati doći do novog pristupa u oblikovanju javnih prostora.

Šparoge na tržnici u Šibeniku Omiljena namirnica Prve šparoge stigle na šibensku tržnicu

"Prostor Starog pazara usprkos relativno novoj obnovi, nažalost, među građanima nije zaživio. Ovim natječajem želimo postići da centar Šibenika, ono što je naše bogatstvo u kulturnoj i turističkoj ponudi, bude sustavno osmišljen uz izravno uključivanje svih građana. Riječ je o prostoru koji je sastavni dio užeg centra grada i vjerujemo kako će rješenja koja će donijeti ovaj natječaj unijeti novi život u Stari pazar te postati dijelom projekta revitalizacije stare gradske jezgre", istaknuo je gradonačelnik Željko Burić, priopćili su iz gradske uprave.

Društvo arhitekata Šibenik provoditelj je natječaja te je, u suradnji s Gradom Šibenikom, izradilo Program za prostornu analizu i idejnu skicu prostora Starog pazara u Šibeniku.

"Pomoću novog modela natječaja pokušala se izbjeći hiperprodukcija radova s jedne strane, istovremeno nudeći naručitelju, Gradu Šibeniku, veći izbor radova koji su prošli filter struke. Uz prijavu na natječaj potrebno je poslati portfolio i tekstualni osvrt na temelju kojih će se izvršiti selekcija. Nagrađivani profesor s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Tonči Žarnić u prvoj fazi odabrat će maksimalno pet autora/timova za koje smatra da su najbolje odgovorili na kontekst zadanog prostora. Svi selektirani radovi potom će se prezentirati javnosti na javnu raspravu", kazao je Marko Chiabov iz Društva arhitekata Šibenik.

Arhitektonsko-urbanistički natječaj za izradu prostorne analize i idejnog rješenja oživljavanja Starog pazara službeno će biti objavljen u ponedjeljak, 26. ožujka.

Šibenik Sat za planet Zemlju Na jedan sat bit će isključena javna rasvjeta na šibenskoj rivi