Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Zelena tranzicija – uredit će se čak 30 lokacija diljem Međimurja

Zelena tranzicija u MŽ
Foto: Međimurska županija
Župan Matija Posavec je s direktorom tvrtke Vodogradnja iz Varaždina potpisao ugovore o uređenju dvaju novih parkova u Čakovcu, u krugu ŽB Čakovec i kod Gimnazije

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je s direktorom tvrtke Vodogradnja iz Varaždina Marijem Lackovićem ugovore o uređenju dvaju novih parkova u Čakovcu, u krugu Županijske bolnice Čakovec te kod Gimnazije Josipa Slavenskog i Ekonomske i trgovačke škole, ukupne vrijednosti 725.255 eura. Radi se, kako je rečeno, o projektima sufinanciranima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za koje Međimurska županija osigurava 20 posto sredstava, a u novi park kod Županijske bolnice bit će uloženo ukupno 390.332,26 eura, dok će se u uređenje parka kod srednjoškolskih ustanova investirati 334.922,08 eura.

Nove namjene

– Jedno od područja iz naših razvojnih strategija je i zelena tranzicija, osobito projekti iz domene otpornosti na klimatske promjene, te smo iskoristili mogućnost privlačenja sredstava te osigurali krajobrazno uređenje čak 30 lokacija diljem Međimurja koje ćemo ozeleniti, obnoviti i urediti te im dati nove namjene. Za mnoge lokacije priprema se dokumentacija ili su u tijeku postupci javne nabave, a projekte uređenja dva velika parka u Čakovcu započinjemo ovim potpisivanjem ugovora – kazao je župan.

– Uređenje zelene površine uz Gimnaziju i ETŠ otvara zapravo novi, veliki projekt obnavljanja vanjskih sportskih terena koji nam je vezan uz projekt dogradnje Gimnazije Josipa Slavenskog te stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu u toj školi, za koji još čekamo odgovor po prijavi – ističe Posavec, naglasivši da će krajobrazno uređenje obuhvatiti i park u Centru znanja Međimurske županije, zatim kod Tehničke i Graditeljske škole, kao i na prilazu Starom gradu iz pravca Trga Republike. Uredit će se i park kod Matulovog grunta u Frkanovcu te površine ispred ambulanti u Murskom Središću, Goričanu i Svetoj Mariji, kao i kod Doma za odrasle osobe u Orehovici, dok se parkovi kod Doma za starije i nemoćne u Čakovcu te pripadajuće depandanse već uređuju. – Novo, zeleno ruho dobit će i okoliš 13 naših škola u Pribislavcu, Donjem Kraljevcu, Prelogu, Donjoj Dubravi, Draškovcu, Hodošanu, Kotoribi, Orehovici, Selnici, Goričanu, Svetom Jurju na Bregu, te Podturnu i Štrigovi. Cjelinom ovih brojnih krajobraznih zahvata naše Međimurje će još snažnije opravdati naziv zelene oaze u srcu Europe – naglasio je župan.

Amfiteatri za nastavu

Voditeljica projekta iz županijske Javne ustanove za razvoj REDEA Sandra Majsan pojasnila je da je riječ o projektima prijavljenima Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te da podrazumijevaju sadnju stotinu stabala uz postavljanje sjenica i izvora vode, odnosno prskalica, uređenje staza, a kada je riječ o parku kod srednjih škola – uredit će se i dva amfiteatra za izvođenje nastave na otvorenom. 

storyeditor/2024-09-06/MZAnovo.jpg Srednja škola Prelog transformirat će se u centar izvrsnosti Jednosmjenska nastava u obnovljenim i dograđenim školama Projekt je vrijedan 62.895 eura, a omogućit će modernizaciju i proširenje postojećih sustava, što će direktno poboljšati uvjete za poslovanje unutar Poslovnog parka Nastavak ulaganja Komunalna infrastruktura u Poslovnom parku Međimurje Četiri dionice nerazvrstanih cesta iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave prešle su u nadležnost Županijske uprave za ceste Međimurske županije Cestovna mreža ŽUC preuzeo novih 8,7 kilometara cesta