Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Srednja škola Prelog transformirat će se u centar izvrsnosti

Jednosmjenska nastava u obnovljenim i dograđenim školama

storyeditor/2024-09-06/MZAnovo.jpg
Foto: Međimurska županija UZ POBOLJŠANJE uvjeta boravka i rada u školi ulaže se i u kvalitetu nastave, ističe župan Matija Posavec
Župan Matija Posavec sa suradnicima obišao je obnovljene i dograđene škole u Zasadbregu i Svetoj Mariji, u kojima je u ponedjeljak, zahvaljujući ulaganjima Županije, počela jednosmjenska nastava

Župan Matija Posavec sa suradnicima obišao je obnovljene i dograđene škole u Zasadbregu i Svetoj Mariji, u kojima je u ponedjeljak, zahvaljujući ulaganjima Županije, počela jednosmjenska nastava.

Ujednačavanje uvjeta

– Prostor područnog školskog objekta u Zasadbregu bilo je ljetos jedno od većih gradilišta u Međimurju. Riječ je investiciji od 660.000 eura, koju nose Međimurska županija i Općina Sveti Juraj na Bregu.

Na gornjoj etaži zgrade uređene su dvije nove učionice, a dogradnjom je objekt dobio i sportsku dvoranu. Navedene građevinske zahvate pratilo je uređenje i opremanje interijera pa su zamijenjeni stolarija i podovi, ugrađene termotehničke te elektro i hidroinstalacije, dograđeni su sanitarni prostori te uređena fasada i okoliš škole – izvijestila je Međimurska županija.
U ponedjeljak je u taj područni odjel Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu sjelo 50-ak učenika koji su tijekom opsežnih radova nastavu pohađali u matičnoj školi u Lopatincu.

– Ovom investicijom postigli smo ujednačavanje uvjeta i standarda u matičnoj i područnoj školi, a kontinuitetom ulaganja u naše škole korak smo bliže cilju da u svim našim obrazovnim ustanovama stvorimo uvjete za izvođenje nastave u jednoj smjeni. Ulagački ciklusi u naše osnovne i srednje škole nižu se jedan za drugim bez stanke. Uz poboljšanje uvjeta boravka i rada u školi ulažemo i u kvalitetu nastave organizirajući nove modele poput građanskog odgoja te drugih obrazovnih nadstandarda i osnažujući centre izvrsnosti – rekao je župan Matija Posavec i dodao kako podrška radu i opstanku malih područnih školskih odjela ne smije izostati jer je njihova uloga u malim sredinama neprocjenjiva.

I OŠ Sveta Marija u ponedjeljak je dočekala učenike obnovljena, a dvije nove i suvremeno opremljene učionice omogućile su prelazak u jednosmjenski rad. U završnoj fazi je i izgradnja školske sportske dvorane, investicije koju je Međimurska županija preuzela na sebe kako bi prekinula dugi niz godina čekanja na izgradnju objekta. U područnom školskom odjelu u Gardinovcu uređeno je vanjsko igralište, u Svetom Jurju u Trnju obnovljen je sustav grijanja, a opsežni radovi na uređenju interijera te obnavljaju sustava grijanja i hlađenja kao i instalacija obavljeni su i u OŠ Podturen te njezinim područnim objektima u Miklavcu, Sivici i Novakovcu.

Uređenje terena, grijanje

Nastavljeno je uređenje vanjskih sportskih terena Graditeljske škole, dok je u Ekonomskoj i trgovačkoj školi uređen prostor bivšeg stana u novu učionicu te instalirano podno grijanje. Županija je na natječaj EU fonda aplicirala dogradnju i proširenje Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec kako bi se stvorili uvjeti za cjelodnevnu nastavu. Uslijedit će i ozelenjivanje površina iza Gimnazije i Ekonomske škole. U investicijskom ciklusu ulaganja u srednje škole obavljaju se pripreme za veliki projekt obnove Gospodarske škole u Čakovcu. Srednja škola Prelog također je osvanula u novom ruhu. Obnovljeno je pročelje i uređen je okoliš kao uvod u veliku transformaciju ove škole u centar izvrsnosti u sklopu projekta vrijednog 12 milijuna eura, za koji je Županija već predala dokumentaciju.

storyeditor/2024-09-07/Skate_park.jpeg Nova vozna površina Proširen skate park u naselju Vijuš storyeditor/2024-09-05/slika-0702.jpg Uređena je većina vrtićkih objekata, a izgrađen je novi objekt vrtića Ljubica Zbog velike potražnje počeli radovi na proširenju vrtića Šibenski tići storyeditor/2024-09-06/a_uzorci_meda_foto_kristijan_toplak.jpg "Zlatna žlica" Na ocjenjivanju meda 55 uzoraka