Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obitelj Berić proizvodi hranu na svom OPG-u, a imaju i "Kuću baštine"

'Žena ne drži tri, nego sva četiri kuta kuće. Aleksandrin život to pokazuje'

storyeditor/2024-10-17/PXL_161024_122314942.jpg
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL NAKON IZBORA najuzorniju hrvatsku seosku ženu, Aleksandru Berić iz Ljupine kod Nove Gradiške primio je i župan, a na primanju je bila i Dragica Vučković, dopredsjednica Udruge "Uzorne hrvatske seoske žene"
Župan Danijel Marušić u svom je uredu primio Aleksandru Berić iz Ljupine kod Nove Gradiške, novoizabranu najuzorniju hrvatsku seosku ženu

Župan Danijel Marušić u svom je uredu primio Aleksandru Berić iz Ljupine kod Nove Gradiške, koja je na državnom natjecanju u Benkovcu izabrana za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Marušić je rekao kako je veoma ponosan zbog Aleksandrine nagrade, koja je, kako je istaknuo, puno šira jer pokazuje kakav zapravo treba biti status žene. Dodao je kako osobno poznaje slavodobitnicu i zna kakvu potporu ona uživa od svoje obitelji, ali i društvene zajednice.

Radni dan traje joj 24 sata

Marušić je poručio kako natjecanja poput izbora najuzornije seoske žene doprinose čuvanju tradicije i običaja, ali isto tako i ukazuju na položaj žene u današnjem društvu i svijetu.

Čestitao je Aleksandri na uspjehu i zahvalio joj na promociji slavonskih tradicijskih vrijednosti, kulturne baštine i Brodsko-posavske županije u cjelini, najavivši kako će se natjecanje za najuzorniju seosku ženu iduće godine vjerojatno održati u Novoj Gradiški.

– Nije istina da žena drži tri kuta kuće. Ona drži četiri kuta kuće. Znači, sve je zapravo na ženi, što upravo život gospođe Aleksandre i pokazuje. Ona je prije svega majka, supruga, visokoobrazovana žena, radi u gradskoj upravi, a nakon svega dolazi kući, bavi se OPG-om i radi sve one poslove koji čekaju nekoga tko živi na selu. Njezin radni dan ne traje osam nego 24 sata – poručio je Marušić.

NAKON IZBORA najuzorniju hrvatsku seosku ženu, Aleksandru Berić iz Ljupine kod Nove Gradiške primio je i župan, a na primanju je bila i Dragica Vučković, dopredsjednica Udruge "Uzorne hrvatske seoske žene"
Foto: Ivica Galović/PIXSELL NAKON IZBORA najuzorniju hrvatsku seosku ženu, Aleksandru Berić iz Ljupine kod Nove Gradiške primio je i župan, a na primanju je bila i Dragica Vučković, dopredsjednica Udruge "Uzorne hrvatske seoske žene"

U svojem radu Aleksandra (38) je uspjela spojiti obiteljski život, poduzetništvo i očuvanje tradicije. Prijepodne radi u gradskoj upravi, gdje se najviše bavi temama vezanim za poljoprivredu. Poslijepodne je prava poduzetnica, majka i domaćica koja vodi OPG. Obiteljsko gospodarstvo Berić bavi se uzgojem svinja, ratarstvom, a također su aktivni u seoskom turizmu te nude autentične slavonske specijalitete i priče o slavonskoj baštini.

Poduzetnica i domaćica

Poseban doprinos Aleksandra pruža kroz svoj projekt "Kuća moje baštine," kojim turistima prezentira bogatu povijest i kulturu Slavonije. Ona i njezina obitelj proizvode hranu na svom OPG-u, dok se Aleksandra brine o financijama i knjigovodstvu farme. Njena ljubav prema starinama dodatno je obogatila njihovo malo gospodarstvo. Dobro govori engleski i njemački.

– U Benkovcu je bilo jako lijepo, pratili su me prijatelji i svi koji su htjeli doživjeti taj događaj. Osjećaj je prelijep, čast je biti odabran za nekoga tko čuva baštinu, promovira selo i obiteljske vrijednosti u našim malim zajednicama. Hvala Županiji na potpori koju nam je pružila za ovo natjecanje jer bez te potpore sve ovo ne bi bilo moguće – istaknula je najuzornija seoska žena Aleksandra Berić.

storyeditor/2024-10-18/a_blazevic_foto_kristijan_toplak.jpg Treći mandat Dinko Blažević ostaje na čelu bolnice storyeditor/2024-10-18/ugovori_jedan.jpg Podijeljeni poticaji bili su namijenjeni početnicima, ženama i tradicionalnim zanatima Županija pomaže 259 malih gospodarstvenika s milijun eura storyeditor/2024-10-18/WhatsApp-Image-2024-10-18-at-12_42_07-1.jpeg Primanje za osvajače Hrvatskog veslačkog prvenstva i Hrvatskog veslačkog kupa Gradonačelnik Ivan Radić ugostio trofejne iktusovce