Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Rezultati izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji

Žiniću uvjerljiva pobjeda, ali nema većinu u Županijskoj skupštini

Ivo Žinić i Kristina Ikić Baniček
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Dosadašnji sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zadražo je vlast u županiji, a promjene nema ni u Sisku - aktualna gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pobijedila je HDZ-ova kandidata Franju Šabana s nešto više od 2000 glasova razlike

- Narod je prepoznao naš rad i nagradio to još jednim mandatom. Pobjeda je mogla biti i u prvom krugu, no ovako je možda i veća i slađa. Rezultat nam govori da dobro radimo i želimo tako nastaviti. Želimo graditi budućnost za naše mlade i sigurnost za starije. Da ljudi imaju gdje raditi blizu svog doma i da ne moraju odlaziti van Hrvatske – rekao je Ivo Žinić (HDZ) nakon uvjerljive pobjede u 2. krugu lokalnih izbora za župana Sisačko-moslavačkog. Osvojio je 64,28 posto glasova, a SDP-ov Zdenko Vahovec 31,49 posto.

No, Žinić bi, unatoč uvjerljivoj pobjedi, mogao imati problema prilikom sastavljanja većine u Županijskoj skupštini. Naime, protekli tjedan su se okupila 23 vijećnika potpisavši sporazum o suradnji, kontrirajući tako 19-orici vijećnika HDZ-ove koalicije u Skupštini. Na toj drugoj strani, među ovih 23, je i deset vijećnika SDP-ove koalicije i četiri MOST-a te bi tako mogli držati pod kontrolom Žinića u Skupštini.

I u Sisku sve ostaje bez promjene pa će tim gradom naredne četiri godine nastaviti vladati SDP-ova Kristina Ikić Baniček pobijedivši HDZ-ova Franju Šabana s nešto više od 2000 glasova razlike. Osvojila je 9.702 glasa, a HDZ-ov Franjo Šaban 7.254.  Odaziv na izbore u Sisku bio je najveći od svih sjedišta županija u Hrvatskoj, izuzev Gospića.

Uvjerljiva razlika

- Sisak me nije iznevjerio, rezultati su očekivani. Rezultati rada su prepoznati, a ono što sam uvijek govorila ljubav pobjeđuje mržnju, a istina neistinu. Hvala svim Siščanima koji su u velikom broju izašli i koji su mi omogućili da s uvjerljivom razlikom dokažem da smo zaslužili još četiri godine - rekla je Kristina Ikić Baniček koju su u kandidaturi, uz SDP, podržali i Laburisti te HSS Braće Radić.

SDP-ova koalicija u Gradskom vijeću ima 12 vijećnika, a HDZ-ova 11 pa će prevagu odlučiti dva vijećnika Mosta koja su potrebna bilo kome za većinu. Za sada iz njihova stožera nema reakcije kome bi se mogli prikloniti.

Zanimljivo je i vidjeti koliko je glasova HDZ-ov župan Ivo Žinić dobio u Sisku. Naime, unatoč porazu HDZ-ova kandidata za gradonačelnika, Žinić je u Sisku osvojio daleko više glasova nego sisačka gradonačelnica. Osvojio je župan u Sisku 9.964 glasa (57,3%), a SDP-ov kandidat za župana Zdenko Vahovec 6638.