Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Marija Livaja pronašla dom u SOS selu Ladimirevci

'Život je bio isti kao u biološkoj obitelji, samo što nema SOS tate'

Marija Livaja odrasla je u SOS selu Ladimirevci
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ukupno 325 djece odrastalo je u Ladimirevci u 16 SOS obitelji kroz dva desetljeća, brinu trenutno o 69 mališana u obitelji, o 23 njih u programima za mlade i još o 13 u polusamostalnom životu.

Marija Livaja imala je deset godina kada ju je teška životna sudbina dovela u SOS selo Ladimirevi nedaleko Osijeka. Pronašla je tamo novi dom, pod okriljem i brižnom rukom SOS mame.

- Nakon svih teških trenutaka u djetinjstvu, dječje selo mi je pružilo svu podšrku i pomoć u odrastanju. Brinuli su se za nas, život je bio isti kao u biološkoj obitelji, samo što nema SOS tate – prisjeća se ova 25-godišnjakinja.

Marija živi danas u Zagrebu, a Slavoniju je posjetila u četvrtak, za velike proslave 20. rođendana toga dječjeg sela. I stigla je sa svojom obitelji.

- Udana sam, imamo dva sina i suprug ima sina iz prvog braka. Studiram predškolski odgoj – priča nam mlada žena. Kada god stignu, svrate u posjet zajednici u koja ju je podigla na noge.

Marija je odrastala i uz Branku Nel, iza koje je devet godina staža u Ladimirevcima. Branka je već bila napunila 48 godina kada se odlučila posvetiti odgoju djece u Ladimirevcima.

- Zapravo sam oduvijek znala da ću biti SOS mama, samo sam čekala priliku da mi se otvore ta vrata, što se dogodilo kada sam odgojila svoje dvoje djece, kada su oni zasnovali svoje obitelji pa sam se, uz njihovu podršku, mogla tome posvetiti – priča nam Branka. Odgajateljica je po struci pa je cijeli radni vijek provela s djecom. Troje ih trenutno odrasta uz nju u SOS obitelji.

- Djeca o kojima brinem i moja vlastita međusobno se zovu braco i seka, posjećujemo se, ljetujemo zajedno. Meni je to važno, a i njima – otkriva nam.

Humanitarna akcija

Ukupno 325 djece odrastalo je u Ladimirevci u 16 SOS obitelji kroz dva desetljeća.

- Selo je kompletno izgrađeno 1995., ali je službeno kasnije, kada je svih 16 obitelji bilo u punoj funkciji – prisjeća se direktor Zoran Relić.

Brinu trenutno o 69 mališana u obitelji, o 23 njih u programima za mlade i još o 13 u polusamostalnom životu.

- Kao obitelj, nosili smo se sa svim izazovima u njihovu odrastanju. Najveću ulogu imale su SOS mame koje su svoje znanje i vještine dale djeci kojoj je to bilo najviše potrebno. Postigli smo visoke standarde u odgoju, vodeći se vrijednostima kao što su hrabrost, odanost, pouzdanost, povjerenje. Na rezultate možemo biti ponosni, počevši od djece, koja su samostalna i uspješna – naveo je Relić.

- Mi smo drugačiji od ostalih oblika skrbi o djeci jer naša djeca odrastaju u obiteljskom okruženju, i kao u pravim obiteljima, te se veze nikada ne prekinu. I kada odu, ostajemo u stalnom kontaktu, slavimo rođendane, brinemo, tugujemo – opisala je, pak, Mariza Katavić čelnica udruge SOS selo Hrvatske.

Donaciju od 150.000 kuna uručila im je, za rođendan, INA, koja je pokrenula i veliku humanitarnu akciju.

- Od svake prodane litre autoglasa INA maziva, na svim maloprodajnim mjestima u Hrvatskoj, donirat će se 20 lipa SOS dječjem selu Ladimirevci. Akcija traje od 5. lipnja do 25. kolovoza – objasnila je Željana Kljajić, direktorica proizvodne regije Istočna Hrvatska. Suradnja INA-e i SOS sela traje, dodala je, od 2009.

Mališane je svirkom razveselio i poznati rock band Opća opasnost.