Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Zlatno lovačko odlikovanje županu Stjepanu Kožiću

Foto: Zagrebačka županija
Na području županije registrirano je 80-ak udruga koje okupljaju oko 3300 lovaca

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić primio je predstavnike Hrvatskog lovačkog saveza koji su mu tom prilikom uručili zlatno lovačko odlikovanje s likom svetog Huberta. Riječ je o najvišem lovačkom odlikovanju koje se dodjeljuje u Republici Hrvatskoj, i to za vrhunska dostignuća u razvoju i organizaciji lovstva.

Godišnje se u Hrvatskoj dodjeljuje najviše 25 primjeraka ovog odličja koje nosi naziv po nebeskom zaštitniku lovaca i lovstva – svetom Hubertu.

Za promicanje lovstva

– Odlikovanje dodjeljujemo u povodu Dana Hrvatskog lovačkog saveza prvenstveno lovcima, ali i osobama koje su doprinijele zaštiti i očuvanju tradicije te unapređivanju i promicanju lovstva na svom području, odnosno u svojoj županiji, kao što to u Zagrebačkoj županiji čini župan Stjepan Kožić – rekao je Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, pohvalivši pritom uređenost i napore Lovačkog saveza Zagrebačke županije, nazvavši ga perjanicom hrvatskog lovstva.

– Ova je nagrada veliko priznanje za dugogodišnji rad i suradnju Zagrebačke županije s Lovačkim savezom Zagrebačke županije. Zahvaljujući toj kontinuiranoj suradnji, stanje u lovstvu u našoj županiji na zavidnoj je razini i uzor smo mnogim županijama u Republici Hrvatskoj – zahvalio je župan Kožić dodavši da je na području županije registrirano 80-ak udruga koje okupljaju oko 3300 lovaca.

– To nas čini trećim županijskim savezom u Republici Hrvatskoj po broju članova, na što smo jako ponosni – dodao je Kožić, istaknuvši da će županija nastaviti podupirati lovstvo i u godinama koje dolaze.

Lovački savez Zagrebačke županije osnovan je 1996. godine. Najviše upravno tijelo je Skupština koja upravlja Savezom preko Izvršnog odbora u kojem je 17 članova. Radom izvršnog odbora rukovodi njegov predsjednik koji je ujedno i predsjednik Saveza. U Lovačkom savezu Zagrebačke županije djeluje 81 lovačka udruga i jedna pravna osoba s oko 3400 lovaca koji su ovlaštenici prava lova u 67 zajedničkih i sedam vlastitih lovišta. Petnaestak certificiranih predavača škole županijskog Lovačkog saveza svake godine u desetak termina provodi izobrazbu dvjestotinjak kadrova za lovce, lovočuvare i ocjenjivače trofeja.

Obilježavanje od 1990.

U ime Hrvatskog lovačkog saveza prijmu su nazočili i dopredsjednik Marinko Šebečić, koji je ujedno i predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije, te tajnik Hrvoje Kukas. U ime Lovačkog saveza Zagrebačke županije prijmu je nazočio dopredsjednik Marijan Lukšić i tajnik Slavoljub Marčićev.

Dan svetog Huberta obilježava se svake godine 3. studenog. Taj je svetac ujedno zaštitnik lovaca, šumara, kinologa i optičara, a bio je i iscjelitelj bjesnoće. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava od 1990. godine. Po svetom Hubertu nazvan je belgijski lovački pas.