Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
projekt ‘Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2.faza’

Znanstvenici istražili čitavo područje estuarija rijeke Krke

Foto: Šibensko-kninska županija
Ono što ovaj ekosustav čini posebno ranjivim njegova je zatvorenost, rekli su znanstvenici koji su proveli istraživanje

Predstavljeni su rezultati opsežnog multidisciplinarnog istraživanja koje je proveo tim od 27 znanstvenika Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita pod vodstvom dr.sc. Ivana Cvitkovića tijekom 2019. i početkom 2020. Istraživanje je obuhvatilo čitavo područje estuarija rijeke Krke od slapišta Skradinskog buka na sjeveru do tvrđave sv. Nikole na jugu i provedeno je u sklopu projekta “Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2.faza”, a proučavalo se sedam glavnih područja: fizikalna i kemijska oceanografija, mikrobiologija, fitoplankton, zooplankton, bentos i ribe, izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

županijski projekt vrijedan oko 500.000 kuna Počela gradnja cikloturističkog vidikovca Vrelo Cetine

– Sa znanstvene strane ovo područje je izuzetno zanimljivo zbog specifičnog ekosustava koji je tu razvijen, a predstavlja spoj mora i rijeke. Bitno je napomenuti da je ovo područje upravo zbog svojih specifičnih ekoloških uvjeta vrlo osjetljivo, a razne ljudske aktivnosti poput litoralizacije obale, pretjeranog pomorskog prometa, mijenjanja hidroloških značajki rijeke, pretjerane fertilizacije zemljišta u neposrednoj blizini rijeke, klimatskih promjena itd. mogu ozbiljno i vrlo brzo narušiti ovaj osjetljivi ekosustav. U sklopu ovog projekta napravljen je model onečišćenja koji pokazuje da bi se neka tvar ispuštena u estuariju mogla u njemu zadržati jako dugo. To znači da bi eventualno onečišćenje u području estuarija moglo imati dugoročne negativne utjecaje na živi svijet koji obitava u njemu – rekao je voditelj projekta dr.sc. Ivan Cvitković.

Potpisan ugovor za obnovu zgrada Posjetiteljskog centra vrijedan 9,6 milijuna kn Kanal sv. Ante uskoro će postati prava turistička atrakcija za posjetitelje

Zahvaljujući istraživanju, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije koja upravlja ovim područjem dobila je detaljan znanstveni prikaz stanja flore i faune ušća rijeke Krke, te kemijskih i fizikalnih parametara, istaknuli su iz šibensko-kninske županije.

Projekt “Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku - 2. faza” vrijedan je 26,554.752,95 kn.