Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Uključene su škole iz Kamešnice, Selaca, Zagvozda, Krivodola i Obrovca Sinjskog

Župan Boban i čelnici Svjetske banke o projektu cjelodnevne škole

storyeditor/2024-03-15/cjelodnevne_skole.png
1/2
Foto: SDŽ ŠKOLAMA koje su odabrane na temelju javnog poziva odobreno je ukupno 1,690.000 eura zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj
Na sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji bili su i ravnatelji pet osnovnih škola uključenih u projekt "Osnovna škola kao cjelodnevna škola"

Glavni menadžer Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam i državna tajnica MZOS-a Iva Ivanković razgovarali su sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, zamjenikom župana Stipom Čogeljom, pročelnikom Tomislavom Đonlićem i ravnateljima pet osnovnih škola o provedbi eksperimentalnog programa "Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja".

Ogledni primjer drugima

– Ove su škole ogledni primjer svim drugim našim školama koji je pravi smjer reforme obrazovnog sustava te smo zbog toga zahvalni i predstavnicima Svjetske banke i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta – rekao je Boban koji je inicirao sastanak.

Državna tajnica Iva Ivanković istaknula je da je Ministarstvo u svim osnovnim školama u RH u kojima se provodi ovaj eksperimentalni program osiguralo učenicima prehranu, udžbenike i dodatne materijale te je povećalo plaću djelatnicima angažiranima u programu u sve 62 škole na području Hrvatske.

ŠKOLAMA koje su odabrane na temelju javnog poziva odobreno je ukupno 1,690.000 eura zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj
Foto: SDŽ ŠKOLAMA koje su odabrane na temelju javnog poziva odobreno je ukupno 1,690.000 eura zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj

Jehan Arulpragasam naglasio je da su ovdje i kako bi učili od ravnatelja i svih uključenih u ovaj Program.

– Uz to što će novac biti uložen u izgradnju infrastrukture potrebne za cjelodnevni boravak, važno je da će se i nastavnici međusobno bolje upoznati, u što smo se uvjerili i danas u obilasku škole u Otoku. Zadovoljni smo napretkom u provedbi programa te smo se na licu mjesta mogli uvjeriti što funkcionira dobro, a što bi trebalo eventualno ispraviti kako bismo program u budućnosti mogli poboljšati – kazao je Arulpragasam.

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog UO-a za prosvjetu, istaknuo je bitne aktivnosti u eksperimentalnom programu: infrastrukturna ulaganja i organizacijske prilagodbe te stručno usavršavanje učitelja, stručnih suradnika i organizacijske prilagodbe. Županija izrađuje projektno-tehničku dokumentaciju za izvođenje radova na adaptaciji objekata za potrebe cjelodnevnih škola te su izvršene pripremne aktivnosti za objavu svih postupaka javne nabave.

Opremanje kuhinja

Školama koje su odabrane na temelju javnog poziva odobreno je ukupno 1,690.000 eura zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj: za OŠ Kamešnica 441.400 eura, OŠ Selca 234.000 eura, OŠ Zagvozd 274.400 eura, OŠ Tin Ujević Krivodol 383.300 eura i OŠ Ivana Mažuranića iz Obrovca Sinjskog 356.000 eura. Ulaganja se odnose na radove koji ne zahtijevaju građevinske dozvole, a neophodni su da bi se osigurali uvjeti za cjelodnevni boravak učenika u školi, opremu za kuhinje i blagovaonice, IKT i uredsku opremu te usluge stručnog nadzora.

storyeditor/2024-03-17/PXL_100423_99304863.jpg Jednokratna novčana pomoć za umirovljenike, studente, nezaposlene i osobe s invaliditetom Za ljepše blagdane općina isplaćuje uskrsnice u iznosu od 55 do 80 eura storyeditor/2024-03-17/Vedran_Gavran_1.jpg Poduzetnicima u Donjim Andrijevcima svake godine dodijelimo po 1500 eura "Želimo stvoriti mjesto ugodnog života i sinergije mladih i starih" storyeditor/2024-03-15/Uskrsnice_2.jpg 3800 uskrsnica u Vinkovcima Pomoć umirovljenicima i građanima u potrebi pred Uskrs