Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Otvoreno pismo najvišim državnim dužnosnicima

Župan Posavec o suživotu: 'Naši građani žele samo pravo i pravdu'

Matija Posavec
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Ključ u rješavanju navedenih problema leži u aktivnom uključivanju države, istaknuo je župan Matija Posavec

"Poštovani, da stanovnici Međimurske županije nisu tolerantni, pripadnici nacionalnih manjina ne bi živjeli ovdje toliko dugo. Ako se očekuje da ih većinsko stanovništvo prihvati, uređena bi država trebala omogućiti mehanizme da se to ostvari – uvođenje video nadzora, sankcioniranje nenamjenskog trošenja javnog novca, sprječavanje bespravne gradnje, obvezno pohađanje škole, zaštita djece, kažnjavanje prijestupnika koji svojim postupcima ugrožavaju sigurnost čitave zajednice.

Za jednake mogućnosti Osigurani produženi boravak i prijevoz do predškole za više od 300 djece

Naši građani žele samo to. Pravo i pravdu!“ Piše to na kraju otvorenog pisma koje je župan Matija Posavec poslao na više adresa najviših državnih dužnosnika i saborskih zastupnika iz III. Izborne jedinice.

Povod su novi slučajevi krađa i narušavanja javnog reda i mora zbog kojih se dio građana osjeća nesigurno. Iako su problemi odavno detektirani, u Međimurskoj županiji upozoravaju da država ne nudi primjenjiva rješenja, što dovodi do stvaranja nepovjerenja u državne i javne institucije.

Županija je pokrenuta inicijativu da se osnuju tzv. fokusne grupe za svako područje života zasebno, a uvode se i mobilni timovi koji će obilaziti romska naselja.

"Socioekonomski položaj uzrokovan je niskom razinom obrazovanja, visokom stopom nezaposlenosti, negativnim obrascima funkcioniranja unutar zajednice, nerazumijevanjem velikih sustava poput mirovinskog ili zdravstvenog, nedovoljno razvijene svijesti o važnosti obrazovanja, ovisnosti o socijalnim naknadama. Isprepleteni i međusobno uzročno-posljedično povezani, ovi negativni faktori stvaraju zatvoreni krug socijalne isključenosti iz kojeg Romi ne mogu izaći bez podrške", upozorio je u pismu župan Posavec.

Projekt "PRO HEALTH for Roma" Lakše i brže do zdravstvenih usluga za Rome

Među počiniteljima krađa su i maloljetnici koju su roditelji dužni odgajati, uzdržavati i školovati. Županija je, ističe, u nekoliko navrata apelirala na nadležna ministarstva, ukazujući na probleme poput kontinuiranog narušavanja javnog reda i mira bučenjem, rafalnim pucnjevima, divljom vožnjom, pijančevanjem na javnom mjestu, nasiljem prema većinskom stanovništvu, ali i unutar samih romskih zajednica, lihvarenja, nenamjenskog trošenja socijalnih naknada, ilegalne gradnje, zanemarivanja djece, ispadanja iz obrazovnog sustava prije njegova završetka, ovisnosti o drogama, maloljetničkih trudnoća.

"Ključ u rješavanju navedenih problema leži u aktivnom uključivanju države", zaključuje Posavec.