Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Projekt "PRO HEALTH for Roma"

Lakše i brže do zdravstvenih usluga za Rome

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija
Na području Međimurske županije, prema procjenama, živi oko 10.000 pripadnika romske manjine

"PRO HEALTH for Roma", naziv je projekta koji okuplja osam provoditelja. Kako je istaknuto na početnoj konferenciji održanoj u Međimurskoj županiji, cilj je poboljšati pristup romskog stanovništva zdravstvenim uslugama u ciljanim područjima Međimurske županije i Sremske Mitrovice. Romsko stanovništvo smatra se jednim od najugroženijih u Europi.

Međimurska županija Podrška poduzetnicima u osvajanju tržišta U inkubatoru raste četrdeset tvrtki s više od 120 zaposlenih

Na temelju dostupnih istraživanja za Hrvatsku i Srbiju, osobe romske nacionalnosti često nisu registrirane u sustavima obveznog zdravstvenog osiguranja, nemaju pristup zdravstvenim sustavima, suočavaju se s diskriminacijom i nedostaju im konkretna znanja o preventivnim mjerama i osnovnim pravima na zdravstvenu skrb. Nizom aktivnosti pokušat će se osvijestiti romsku populaciju o pravovaljanoj skrbi, a time i produljiti njihov životni vijek koji je u prosjeku za deset godina kraći od ostataka stanovništva u Europi. Uključit će se posrednici između zdravstvenih ustanova i romskog stanovništva, planirana je i obuka zdravstvenih radnika radi lakšeg svakodnevnog rada s pacijentima pripadnicima romske zajednice, osnivanje terenskih timova, izrada studije izvedivosti za besplatne usluge prijevoza te akcijskog plana.

Uz Međimursku županiju i Grad Čakovec, partneri na jednogodišnjem projektu su i Liječnici svijeta, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Crveni križ Srbije, Crveni križ Sremska Mitrovica, Regionalna razvojna agencija Srem i Centar za ekonomsko unapređenje Roma.     

Andrašec u interpretaciji hrvatskoga juga Četvrta Furjonova zviezda spojila Međimurje i Dalmaciju