Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Andrašec u interpretaciji hrvatskoga juga

Četvrta Furjonova zviezda spojila Međimurje i Dalmaciju

1/10
Foto: Međimurska županija
Zvijezda ovogodišnjeg koncerta je Hrvatsko pjevačko društvo “Bijaćka vila” iz Kaštela pod dirigentskim vodstvom profesora Andre Čale

Tradicijski napjevi Florijana Andrašeca odzvanjali su u Župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu zahvaljujući projektu “Furjonova zviezda”, započetom 2016. godine s ciljem promocije zborske glazbe, vrsnih skladatelja, međimurske narodne baštine i kulturnog nasljedstva poznatog pučkog pjesnika i glazbenika Florijana Andrašeca.

Međimurska županija Održavanje županijskih i lokalnih cesta Za sigurniji promet 42 milijuna kuna

Rodom iz Dekanovca, Andrašec je jedan od najznačajnijih pučkih književnika i glazbenika, koji ima velik značaj za svoje rodno mjesto, Općinu Dekanovec, Međimursku županiju, ali i Hrvatsku u kontekstu pučke tradicijske kulture. Upravo je Općina Dekanovec glavni organizator ovog projekta koji već četiri godine zaredom omogućuje skladateljima i obrađivačima narodnih melodija da u svoj suvremeni glazbeni izričaj utkaju napjeve Florijana Andrašeca, na što je ponosan načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović koji je koncertu nazočio sa zamjenikom Vladimirom Jambrošićem i gvardijanom župe sv. Nikole biskupa fra Željkom Železnjakom.

Zvijezda ovogodišnjeg koncerta je Hrvatsko pjevačko društvo “Bijaćka vila” iz Kaštela pod dirigentskim vodstvom profesora Andre Čale.

SLATKO Usred grada postavili kućicu za knjige

- Prijašnjih godina u projekt su se uključili zborovi s područja grada Zagreba, no iznimno nam je drago što smo ove godine utjecaj Andrašeca uspjeli prenijeti na jug Hrvatske i što je Hrvatsko pjevačko društvo “Bijaćka vila” prihvatilo naš poziv - istaknuo je autor projekta Nikola Sebastian Jambrošić.

Program koncerta “Andrašec u interpretaciji hrvatskoga juga” postavljen je oko premijere izvedbe sakralne skladbe “Lepšega imena gdo bi zreči mogel”, čiji je tekst i glazbu napisao sam Florijan Andrašec, a obradio ju je poznati hrvatski skladatelj, pedagog i dirigent Vlado Sunko.