Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Predstavljat će Hrvatsku u Kini

Župan primio mlade robotičare Marisu Perković i Benjamina Arona Balogha

Pauk s robotičarima
Foto: Šibensko-kninska županija
U osnovnoj školi Primošten već dvije godine djeluje radionica malih robotičara pod vodstvom školske knjižničarke i učiteljice Amalije Pancirov, a dvoje učenika zaslužno je za nove uspjehe ove male, ali vrlo kvalitetne informatičke radionice

Župan Goran Pauk primio je u petak u svom uredu Marisu Perković i Benjamina Arona Balogha, učenike 3. razreda OŠ Primošten, njihovu mentoricu i učiteljicu Amaliju Pancirov koji će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom robotičkom natjecanju WER u Kini, izvijestili su iz Županije.

- Sretan sam što među našom djecom imamo ovako talentirane učenike i ambiciozne nastavnike bez čijeg dodatnog zalaganja bi ovaj uspjeh izostao. Stoga punu podršku dajemo školi čiji smo osnivači da nastavi s poticanjem interesa djece za ovakvim zanimanjima - rekao je Pauk te istaknuo kako će se informatika kao obavezan predmet uvesti u 5. i 6. razredu osnovne škole, a Marisa i Benjamin su korak ispred i već su u nižim razredima osnovne škole shvatili nužnost digitalne tehnologije i njezinu primjenu.

U Osnovnoj školi Primošten već dvije godine djeluje radionica malih robotičara pod vodstvom školske knjižničarke i učiteljice Amalije Pancirov, a dvoje učenika zaslužno je za nove uspjehe ove male, ali vrlo kvalitetne informatičke radionice. Marisa Perković i Benjamin Aron Balogh koncem rujna ove godine postali su državni prvaci na Svjetskom natjecanju u robotici u Zagrebu kojeg je organizirao Institut za razvoj i inovativnost mladih. Pobjedu su odnijeli među konkurencijom od 60 ekipa sa ukupno 200 natjecatelja iz Hrvatske, BiH i Srbije što im je osiguralo sudjelovanje na natjecanju najboljih svjetskih robotičara WER koje se održava u Šangaju od 15. do 20. studenoga ove godine.

Potpora Šibensko-kninske županije

 - Na samom natjecanju zadatci su bili isti i za devetogodišnjake i za srednjoškolce tako da sam uistinu ponosna na rad i rezultat mojih učenika - rekla je mentorica Amalija Pancirov te najavila kako njihova škola priprema još nekoliko novih projekata za informatičko obrazovanje svojih učenika.

- Oduvijek sam razmišljao o promjenama u školskom programu i ponosan sam što je naša škola već odavno započela s modernizacijom programa. Naši učenici su svoje informatičko znanje čak pokazali i u britanskom veleposlanstvu na što sam jako ponosan - kazao je ravnatelj škole Nediljko Marinov i istaknuo kako prostora za napredak u radu s djecom ima i dalje te zahvalio Šibensko-kninskoj županiji na potporama koje školi pruža.

 - Na natjecanju smo imali pet zadataka. Morali smo raditi programe, senzore i staze za robote - ističe Benjamin.

- Ja sam bila zadužena uglavnom za stazu za robota dok je Benjamin bio na kompjutoru. Naš robot  pomoću senzora prati crtu kretanja, a pomoću motora neke stvari vrti i pomiče. Naprimjer, most i vjetrenjaču - dodaje Marisa.

Kakve će točno zadatke dobiti na međunarodnom natjecanju u Šangaju ne znaju, ali ih nestrpljivo iščekuju.

Budući da su troškovi odlaska mladih robotičara u Šangaj poprilični i da je interes djece u OŠ Primošten za programe robotičara i programere računala sve veći, što zahtjeva i nabavku novih računala i informatičke opreme, Županija je financijski pomogla u nabavi dva prijenosna računala s iznosom od 8.500 kuna.  Pored toga, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Dijana Ercegović, Šibensko-kninska županija osigurala je 65 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu zgrade primoštenske osnovne škole.