Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Uređaji i oprema, vrijedni 700.000 kn, nabavljeni su putem europskog projekta STREAM

Župan uručio novu opremu za vatrogasce na Neretvi

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Početkom sljedeće godine stiže i oprema za ublažavanje ozbiljnih zagađenja rijeke i mora vrijedna više od milijun kuna – najavio je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić

Dubrovačko-neretvanska županija putem EU projekta STREAM, koji se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni 
razvoj putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, nabavila je opremu i uređaje koji su predani na korištenje Gradu Metkoviću i Općini Kula Norinska. Riječ je opremi za različite intervencije na poplavom pogođenim područjima za vatrogasne postrojbe u dolini Neretve koja je vrijedna oko 700.000 kuna.

U prostorima Javne vatrogasne postrojbe Metković potpisan je Sporazum o međusobnim pravima i obvezama, a na vrijednoj opremi zahvalio je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Opremit će i Civilnu zaštitu

– Osim ove opreme nabavljena je i oprema za sanaciju šteta na poplavom pogođenim područjima u vrijednosti od 600.000  kuna, koja će biti dodijeljena snagama Civilne zaštite na području Dubrovačko-neretvanske županije. Početkom sljedeće godine stiže 
i oprema za ublažavanje ozbiljnih zagađenja rijeke i mora vrijedna preko milijuna kuna – najavio je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Realizacijom projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanska županija obnovila je zgradu te opremila Centar za nadzor poplava i prevenciju rizika smješten u Opuzenu. Koristi od toga Centra ima sedam jedinica lokalne samouprave u poplavama ugroženom području delte rijeke Neretve.

Vrijednost projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije u okviru projekta EU STREAM je 5,8 milijuna kuna, a one se provode uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije DUNEA u sklopu projekta “Znanjem do EU fondova”, kroz koji je pripremljen četverogodišnji plan potpore jačanju kapaciteta za pripremu i provedbu  EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj.

Projekti vrijedni 5,8 milijuna kuna 

EU projekt STREAM vrijedan je 70,5 milijuna kuna, od čega  se iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa  prekogranične suradnje Interreg  Italija-Hrvatska sufinancira 85 posto tog iznosa, odnosno oko 60 
milijuna kuna, dok ostatak od 15 posto osiguravaju projektni partneri vlastitim sredstvima.

Dubrovačko-neretvanska županija uspješno je provela još nekoliko EU projekata koji su pridonijeli jačanju sustava Civilne zaštite na području županije. Tako je putem projekta Adria-MORE nabavljen prvi vatrogasni brod na našem području; projektom Readiness nabavljena je oprema za spašavanje iz ruševina, a iz programa prekogranične suradnje IPA  Adriatic realizacijom projekta Holistic, osim opreme, postavljen je sustav videonadzora otvorenog prostora na području Grada Dubrovnika, otoka Mljeta i doline Neretve.